După isteria la pompă, o altă criză ameninţă economia. Produsul banal care a dispărut de pe rafturile magazinelor din cauza războiului din Ucraina

Republica Moldova se confruntă cu un deficit de sare deoarece acest produs este importat în proporţie de peste 80% din Ucraina, ţară decimată de războiul declanşat la ordinul lui Vladimir Putin.
Filip Stan
11 mart. 2022, 12:40
După isteria la pompă, o altă criză ameninţă economia. Produsul banal care a dispărut de pe rafturile magazinelor din cauza războiului din Ucraina

Dacă în România a fost panică din cauza creşterii preţului la benzină, în Republica Moldova o altă criză ameninţă economia ţării. Ministrul moldovean Economiei, Sergiu Gaibu, a explicat că nu a observat rafturi goale în magazine, însă a recunoscut că există un deficit de sare pe piaţă, fapt care i-a fost semnalat de cetăţeni.

Oficialul a declarat că stocurile în Republica Moldova variază de la două săptămâni până la 25 de zile, în funcție de produse, frecvența achizițiilor și alți parametri.

„Am fost și eu la magazine, nu am văzut rafturi goale. Eu sunt sigur că lucrul acesta (deficitul de sare, n.r.), chiar dacă se întâmplă, se întâmplă temporar. Întra-adevăr, posibil unele persoane pot să achiziționeze (produse, n.r.) în cantități mai mari din cauza acestor induceri în eroare. Dar logistica va suplini din nou aceste deficite temporare și, respectiv, se va pune la dispoziția consumatorilor. Nu este o problemă, indiscutabil”, a menționat Sergiu Gaibu, conform Radio Chişinău.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina se extinde. Ruşii au bombardat în premieră oraşele Luţk şi Dnipro, cel puţin trei civili au fost ucişi UPDATE

Republica Moldova, afectată de lipsa sării. Anunţul autorităţilor de la Chişinău

Autorităţile din Republica Moldova nu exclud ca preţul sării să crească în următoarea perioadă şi din cauza inflaţiei.

„În legătură cu îngrijorările populației privind aprovizionarea cu sare, Ministerul Economiei confirmă că Republica Moldova dispune de suficiente stocuri de sare. Atât în luna ianuarie, cât și în februarie s-a importat peste o mie de tone de sare alimentară (iodată și neiodată). Importatorii de sare au confirmat că nu există nici o problemă de asigurare a cererii interne a Moldovei cu acest produs.

Deși, sarea este importată în mod deosebit din Ucraina (85%), produsul este adus în țară și de pe alte piețe, printre care Belarus, România, Polonia și Italia. Respectiv, comercianții vor suplini stocurile de pe aceste și alte piețe.

Panica artificială și adaptarea mai lentă la schimbările în cererea unor lanțuri de aprovizionare, provoacă unele distorsiuni temporare în aprovizionarea pe raft. În acest context, ministerul economiei reiterează mesajul că nu există motive de panică în acest sens și nu există riscul ca anumite categorii de produse să dispară din comerț.

În legătură cu majorarea prețurilor la unele produse, menționăm că în general, se atestă un proces inflaționist la nivel global, care, nemijlocit, afectează și prețurile din țara noastră la toate produsele, nu doar la sare. Costurile serviciilor de logistică au crescut constant încă din mijlocul anului 2021 și acestea continuă să se majoreze odată cu creșterea prețurilor internaționale la carburanți. Din acest considerent, Guvernul a elaborat mecanisme de susținere a cetățenilor, prin programe țintite pe păturile vulnerabile și a plafonat adaosul comercial la o serie de produse social-importante în această perioadă de criză”, a precizat Ministerul Economiei din Republica Moldova.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 16. Institut nuclear de lângă Harkov, bombardat! Ucraina a pierdut orice contact cu centrala de la Cernobîl

Ucraina a suspendat exporturile unor produse, de teamă de a nu rămâne fără alimente

Ucraina a suspendat exporturile unor produse alimentare, a anunțat duminică Guvernul de la Kiev.

Exporturile de „carne, secară, ovăz, hrișcă, zahăr, mei și sare” vor fi oprite, se arată într-un comunicat al guvernului ucrainean.

Exporturile de grâu, porumb, carne de pasăre, ouă și ulei vor fi permise numai cu permisiunea Ministerului Economiei, potrivit comunicatului.

Sarea din România a pierdut bătălia cu importurile

România are unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa, însă peste jumătate din sarea alimentară pe care o consumăm provine din import, conform TVR.

În România, producția de sare e o afacere controlată de stat. Șapte saline exploatează zăcăminte cu o rezervă de miliarde de tone, suficientă pentru a asigura consumul intern de sare pentru sute de ani. Una dintre cele mai importante exploatări e salina Ocna Dej din județul Cluj-Napoca.

Cu toate acestea, peste jumătate din cantitatea de sare pe care o consumăm vine din alte țări. Numai anul trecut, România a importat peste 100.000 de tone de sare alimentară, conform statisticilor oficiale.

Rafturile magazinelor sunt pline cu sortimente de sare din Grecia, Turcia, Ucraina și chiar din regiuni îndepărtate, precum Himalaya. Produsele românești au o cotă de piață mai mică de 50%, arată statisticile oficiale.

 

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul „groaznic”, dispărut acum peste 10.000 de ani, care a reapărut în aceste zile. La prima vedere pare drăgălaș, dar este foarte periculos. Mulți îl știu din celebrul serial Game of Thrones
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Nu mai are scăpare. Verdictul venit azi, 8 aprilie (SURSE)
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Zi grea pentru Elena Udrea. Anunțul făcut de Adrian Alexandrov
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Studenta de 26 de ani, dată dispărută în Timișoara, a fost găsită. În ce stare se află tânăra
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Adrian Alexandrov n-a mai rezistat. A anunțat în direct la TV
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
A murit Bogdan Teodorescu
MediaFlux
România se răzbună pe Trump! Anunțul președintelui Bolojan dă fiori în SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card