Ca să obţii permisul pentru moped trebuie în primul rând să treci prin şcoala de şoferi. Numai că deocamdată acest lucru este imposibil. Şcolile nu au autorizaţie pentru aşa ceva, şi, deocamdată, nici nu au cum să o obţină.
„Nu mai pot efectua cursuri de scolarizare pentru categoria A si A1, categorii pe care eu le am în autorizatie. Sunt plătite de către şcoală, am vehicule autorizate de catre ARR, ei nu ştiu cum să mă autorizeze”, a declarat Marius Teodorescu, reprezentant Şcoală de şoferi.
Reîmpărţirea categoriilor de autovehicule este o altă problemă, pentru că presupune şi noi cheltuieli pentru adaptarea maşinilor.
„Astea bineînţeles ca trebuie platite tot de noi, deşi eu le-am mai plştit o dată acum un an, de-abia mi-am autorizat şcoala, dar sunt şcoli care s-au autorizat acum o lună şi jumătate, au valabilitate 5 ani, iar acum trebuie sa le schimbe din nou”, a mai declarat Marius Teodorescu.
Nu doar şcolile de şoferi întâmpină probleme, ci şi liceele auto. Absolvenţii acestora s-ar putea trezi şomeri pentru că legea le dă voie să obţină permisul de profesionist abia la 21 de ani, nu la terminarea liceului ca până acum.
Mai multe licee auto din ţară au cerut derogare de la vârsta minimă pentru obţinerea permisului de profesionist.
Permisul auto profesionist ar urma să fie valabil şi peste hotare abia la împlinirea vârstei de 21 de ani. Şi tot atunci se poate obţine şi certificatul de calificare pentru transport marfă sau persoane.