Guvernul, prin vocea purtătorului de cuvânt, dă asigurări că românii nu au motive să se teamă că vor rămâne cu cămările goale. Temerea acestora a apărut în contextul în care autorităţile europene au anunţat că stocurile de ulei de floarea-soarelui la nivelul Europei mai ajung pentru doar şase săptămâni.
„Romania are suficiente stocuri de alimente si produse neperisabile. Autoritatile sunt in contact permanent cu retailerii. Exista suficienta marfa in depozite ai magazine”, a declarat, sâmbătă, Dan Cărbunaru.
Sâmbătă are loc o nouă ședință de Guvern în care urmează să se aprobe un proiect de hotărâre privind acordarea de gratuități şi facilități pentru transportul cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
Mai multe imagini suprinse în diverse hipermarketuri din România în seara zilei de vineri, 11 martie, înfățișând oameni cumpărând cantităţi uriaşe de ulei alimentar, fac înconjurul reţelelor de socializare.
Citeste si Prețurile la uleiul de floarea – soarelui s-ar putea dubla din cauza conflictului ruso-ucrainean
Informația care a generat o nouă isterie în România a plecat de la opinia unui analist la Clubul Fermierilor Români, care a estimat că prețul unui litru de ulei ar urma să ajungă la 15 lei în România, pe fondul crizei generate de invadarea Ucrainei.
De asemenea, asociația producătorilor de ulei vegetal din Uniunea Europeană (Fediol) a avertizat că rezervele de ulei din Europa mai ajung doar şase săptămâni. Potrivit Asociaţiei producătorilor de ulei vegetal din Uniunea Europeană, de vină pentru această criză ar fi lipsa materiei prime, floarea soarelui, ca urmare a războiului din Ucraina.
„,Lipsa materiei prime- floarea soarelui- a apărut ca urmare a războiului din Ucraina, țară din care membrii FEDIOL importă anual între 35 și 45% din necesarul de floarea soarelui pentru producerea uleiului consumat în UE.
Ca o remarcă personală, în afara comunicatului FEDIOL, dacă războiul va continua și în lunile următoare, fermierii din Ucraina nu vor putea semăna floarea soarelui, iar criza uleiului din UE se va adânci.
FEDIOL- din care face parte și un producător din România, EXPUR („… de la bunica”), prin asociația de profil Groupe Avril France – a anunțat că a reorientat redusele cantități de oleaginoase destinate inițial producerii de biocarburant către procesatorii de ulei alimentar.
FEDIOL nu vede însă o rezolvare a acestei probleme legate de lipsa materiei prime și nu se știe cum se va desfășura în continuare comerțul cu această materie primă. Ca soluții de moment sunt aduse în discuție alternative la uleiul de floarea soarelui, cum ar fi cel de rapiță, soia și chiar uleiurile tropicale (cocos și palmier)”, a informat revista Profitul Agricol pe pagina sa de Facebook.