EXCLUSIV | Adrian Chesnoiu, anunţ de ultimă oră despre criza de ulei din Europa. „Suntem pregătiţi cu stocuri. Noi ne producem necesarul în ţară şi nu trebuie să ne panicăm”

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a declarat, sâmbătă, în direct la România TV, că vestea despre o posibilă criză a uleiului în Europa nu ar trebui să îi îngrijoreze pe români deoarece ţara noastră dispune de suficiente stocuri floarea soarelui, materia primă necesară pentru a produce uleiul.
Filip Stan
12 mart. 2022, 13:28
EXCLUSIV | Adrian Chesnoiu, anunţ de ultimă oră despre criza de ulei din Europa.

Adrian Chesnoiu (PSD) a intervenit telefonic la România TV, în contextul în care pe reţelele de socializare au apărut imagini cu persoane care cumpără zeci de sticle de ulei de floarea soarelui, de teama unei penurii, pe fondul războiului din Ucraina. Ministrul Agriculturii a amintit despre isteria de la pompă, declanşată în urmă cu câteva zile de vestea că preţul combustibilului ar putea să ajungă chiar şi la 15 lei litrul.

Citeşte şi: Criză de ulei în Uniunea Europeană, din cauza războiului din Ucraina. Rezervele mai ajung doar şase săptămâni

Adrian Chesnoiu, anunţ de ultimă oră despre criza de ulei din Europa. „Să nu se lase influenţaţi de ştiri false şi de mesaje panicarde promovate pe reţelele de socializare”

„Le spun să stea liniştiţi şi să nu intre în panică aşa cum s-a întâmplat la combustibil. Am văzut zilele trecute cozi interminabile la staţiile peco să-şi alimenteze în tot felul de recipienţi stocuri de motorină.

La ulei avem toate stocurile necesare în ţară. Am spus-o în nenumărate rânduri.

Avem analize zilnice pe care le facem la Ministerul Agriculturii. Lumea nu trebuie să se panicheze pentru că dacă se duce o mare masă de oameni într-un magazin şi cumpără toate stocurile, evident că apar anumite probleme în aprovizionare. Asta nu înseamnă că nu sunt stocuri în depozitele de ulei, la retaileri sau la producători.

Avem şi stocuri de floarea soarelui necesare pentru a aproviziona populaţia. Să nu se lase influenţaţi de ştiri false şi de mesaje panicarde promovate pe reţelele de socializare.

Nu este cazul! În aceste momente avem nevoie de raţiune, să ştim că suntem asiguraţi cu alimente şi cu aprovizionarea cu alimente, să nu reacţioneze emoţional la tot felul de mesaje care nu sunt din surse credibile, din partea Ministerului Agriculturii sau a retailer-ilor, a celor care comercializează produse alimentare”, a declarat Adrian Chesnoiu, în direct la România TV.

Adrian Chesnoiu, despre rezervele de floarea soarelui ale României: „Avem excedent de materie primă. Nu trebuie să ne panicăm”

Întrebat dacă avem stocurile necesare şi pentru cât timp, ministrul Agriculturii a explicat că, deşi Ucraina este un mare producător de ulei, problemele provocate de războiul declanşat de Vladimir Putin nu vor afecta România „pe termen lung”.

„Nu ne va afecta pe termen lung pentru că avem măsurile necesare pregătite.

România produce anual trei milioane de tone de floarea soarelui în anii buni şi, slavă Domnului, 2021 a fost un an bun.

Necesarul în România este un milion de tone de floarea soarelui. Avem excedent de materie primă, avem capacităţi de producţie pentru procesarea semințelor de floarea soarelui şi de producţia de ulei. Nu trebuie să ne panicăm din punctul acesta de vedere.

Suntem pregătiţi cu stocuri pentru întreaga perioadă pe care o avem în faţă.

Situaţia din Ucraina afectează la nivel global comerţul cu produse agro-alimentare, bine ştiut fiind faptul că Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de ulei de floarea soarelui din lume. România are o situaţie aparte pentru că noi ne producem necesarul în ţară şi nu trebuie să ne panicăm”, a explicat ministrul Agriculturii, în direct la România TV.

Anunţul ANPC despre posibila criză de ulei. „România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare”

Totodată, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că România are suficiente stocuri de alimente cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei, precizând că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri.

Printr-un comunicat de presă, că preşedintele Autorităţii, Horia Constantinescu, a avut sâmbătă, o discuţie cu reprezentanţii ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), în contextul aglomerărilor de cumpărători, înregistrate, recent, în magazine. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a menţionat că acest lucru s-a întâmplat în urma unei false alarme propagate online.

„România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei. Nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri. Mai mult, odată cumpărate cantităţi atât de mari de către un număr considerabil de cetăţeni, ar putea deveni dificilă reaprovizionarea magazinelor respective, schimbându-se, astfel, ritmicitatea obişnuită a lanţului comercial”, se arată în comunicat.

ANPC a mai informat că se află în permanentă legătură cu reprezentanţii marilor retaileri, urmând a informa periodic consumatorii, referitor la modul în care se derulează actul comercial, în concordanţă cu respectarea drepturilor lor.

„De altfel, simpla mutare a unor cantităţi mari de alimente de pe raftul magazinelor, în balcon sau cămară, realizează, în mod nejustificat, premisele risipei alimentare care se va crea, astfel, în următoarea perioadă.  Am întâlnit asemenea situaţii, chiar la începutul pandemiei, consumatorii români convingându-se atunci că astfel de stocări de cumpărături sunt inutile, neexistând posibilitatea diminuării stocurilor sau a creşterii accelerate a preţurilor, în perioada următoare. Şi atunci, şi cu alte prilejuri, s-a demonstrat faptul că stocurile nu fac altceva decât să mărească numărul şi cantitatea de alimente care se vor altera şi vor fi aruncate ulterior, generând doar o cheltuială inutilă pentru consumator”, a mai precizat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Citeşte şi: Prețurile la uleiul de floarea – soarelui s-ar putea dubla din cauza conflictului ruso-ucrainean

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Se oprește mașina la ITP. Îți reține talonul și actele: Dacă te prinde, nu poți să pleci
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Greșeala care îi costă pe șoferi. Pierd tot ce au în mașină și primesc amendă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...