Vladimir Putin şi-a îngrozit propriii savanţi. Rusia se confruntă cu exodul creierelor, oamenii de ştiinţă iau calea străinătăţii după invazia în Ucraina

Peste 25.000 de ruși au sosit numai în Georgia de la invazia Rusiei în Ucraina. Aceştia s-au chinuit să găsească cazare la prețuri accesibile în toate orașele mari, dar mulți pot fi văzuți rătăcind prin capitala Tbilisi cu valizele și adesea chiar cu animalele de companie.
Daniel Spătaru
13 mart. 2022, 11:00
Vladimir Putin şi-a îngrozit propriii savanţi. Rusia se confruntă cu exodul creierelor, oamenii de ştiinţă iau calea străinătăţii după invazia în Ucraina

„Am înțeles că cel mai bun mod de a acționa împotriva regimului lui Putin ar fi emigrarea mea din Rusia. Este responsabilitatea mea să fac tot ce pot pentru a-i ajuta pe ucraineni”, spune Evgheni Liamin, un absolvent de ştiinţe politice în vârstă de 23 de ani, intervievat de BBC pe străzile din Tbilisi.

Postul britanic a făcut un reportaj care are în centru fuga ruşilor din ţară. „Exodul nu se oprește la Georgia. UE, SUA, Marea Britanie și Canada și-au închis spațiul aerian pentru zborurile rusești, așa că se îndreaptă către țări în care zborurile sunt încă permise și unde nu sunt necesare vize, cum ar fi Turcia, Asia Centrală și Caucazul de Sud. Mulți au fugit în Armenia.

Citeşte şi Marius Budăi anunţă primele măsuri de sprijin pentru firmele româneşti afectate de sancţiunile împotriva Rusiei: „Ar putea primi şomaj tehnic”

Potrivit unei estimări a unui economist rus, până la 200.000 de ruși și-au părăsit țara de la începutul războiului.

Bielorușii sunt și ei în mișcare, fugind de represiune și de sancțiunile occidentale impuse de guvernul liderului autoritar Alexandru Lukașenko, prieten cu Putin. Acest lucru a determinat creșterea prețurilor last-minute și cazarea din principalele orașe gazdă, cum ar fi Istanbul și capitala Armeniei, Erevan.

Citeşte şi Marea Britanie oferă 350 de lire oricărui cetăţean care primeşte refugiaţi ucraineni. Exodul continuă, peste 2,6 milioane de oameni şi-au părăsit ţara, jumătate dintre ei au ajuns deja în Polonia

„Un zbor dus dus către Istanbul ne-a costat pe mine și pe soțul meu mai mult decât venitul nostru lunar combinat”,  spune Anya, care nu a vrut să-și dea numele de familie. Pentru ea momentul deciziei a venit cu o dată cu noua lege a „trădării de stat” care a intrat recent în vigoare în Rusia. Oricine își exprimă sprijinul pentru Ucraina ar putea risca pedepse de până la 20 de ani de închisoare și Ania credea că ar putea fi o țintă.

Frica de frontiere închise, represiunea politică și serviciul militar forțat este în ADN-ul nostru. Îmi amintesc că bunica îmi spunea povești despre starea de frică în care trăiau pe vremea lui Stalin. Acum o trăim şi noi„, spune ea.

Mulți dintre noii emigrați sunt profesioniști din industria tehnologiei care pot lucra de la distanță. „Un dezvoltator de jocuri video pe care l-am întâlnit la o cafenea din Tbilisi mi-a spus că el și majoritatea oamenilor pe care îi cunoștea nu sunt de acord cu politica rusă și știau acum că orice protest va fi suprimat violent”, spune corespondentul BBC. „Singurul mod prin care putem protesta este să părăsim țara, să ne luăm abilitățile și banii cu noi. Aproape toți cei din cercul nostru au luat o decizie similară„, a spus Igor (nu numele său real). Plănuiește să părăsească capitala Georgiei, pentru că nu se simte binevenit aici.

Kristina și Nikita, care sunt ambele specialiști IT din capitala Belarusului Minsk, s-au înregistrat ca antreprenori unici, fapt care le va permite să deschidă conturi bancare în Georgia. „Nu ne susținem guvernele, ceea ce este evident pentru că am fugit. Vrem să fim în siguranță aici”, spune Kristina. „Dar suntem hărțuite doar din cauza naționalității noastre, trebuie să-mi ascund țara de origine, nu mă simt confortabil când oamenii mă întreabă de unde sunt”.

Cu toate acestea, antreprenorul în tehnologie Lev Kalashnikov crede că Georgia va beneficia de ceea ce el afirmă că este cea mai mare exod de creiere din istoria modernă a Rusiei. El a deschis un grup pentru expaţi în aplicația de mesagerie Telegram.

De la începutul războiului, la Tbilisi au avut loc unele dintre cele mai mari mitinguri în sprijinul Ucrainei. Un sondaj recent a constatat că 87% dintre georgieni consideră războiul din Ucraina ca pe propriul lor război cu Rusia.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...