„Am înțeles că cel mai bun mod de a acționa împotriva regimului lui Putin ar fi emigrarea mea din Rusia. Este responsabilitatea mea să fac tot ce pot pentru a-i ajuta pe ucraineni”, spune Evgheni Liamin, un absolvent de ştiinţe politice în vârstă de 23 de ani, intervievat de BBC pe străzile din Tbilisi.
Postul britanic a făcut un reportaj care are în centru fuga ruşilor din ţară. „Exodul nu se oprește la Georgia. UE, SUA, Marea Britanie și Canada și-au închis spațiul aerian pentru zborurile rusești, așa că se îndreaptă către țări în care zborurile sunt încă permise și unde nu sunt necesare vize, cum ar fi Turcia, Asia Centrală și Caucazul de Sud. Mulți au fugit în Armenia.
Potrivit unei estimări a unui economist rus, până la 200.000 de ruși și-au părăsit țara de la începutul războiului.
Armenian gov’t gave a number of 80K there; Tbilisi mayor said 20-25K there. There were more flights to Istanbul than to Erevan each day, and on larger planes. Plus Tel Aviv, Almaty, Bishkek + tiny, but constant stream via Estonia, Latvia, and Finland. So, 200K is a lower bound.
— Konstantin Sonin (@k_sonin) March 8, 2022
Bielorușii sunt și ei în mișcare, fugind de represiune și de sancțiunile occidentale impuse de guvernul liderului autoritar Alexandru Lukașenko, prieten cu Putin. Acest lucru a determinat creșterea prețurilor last-minute și cazarea din principalele orașe gazdă, cum ar fi Istanbul și capitala Armeniei, Erevan.
„Un zbor dus dus către Istanbul ne-a costat pe mine și pe soțul meu mai mult decât venitul nostru lunar combinat”, spune Anya, care nu a vrut să-și dea numele de familie. Pentru ea momentul deciziei a venit cu o dată cu noua lege a „trădării de stat” care a intrat recent în vigoare în Rusia. Oricine își exprimă sprijinul pentru Ucraina ar putea risca pedepse de până la 20 de ani de închisoare și Ania credea că ar putea fi o țintă.
„Frica de frontiere închise, represiunea politică și serviciul militar forțat este în ADN-ul nostru. Îmi amintesc că bunica îmi spunea povești despre starea de frică în care trăiau pe vremea lui Stalin. Acum o trăim şi noi„, spune ea.
Mulți dintre noii emigrați sunt profesioniști din industria tehnologiei care pot lucra de la distanță. „Un dezvoltator de jocuri video pe care l-am întâlnit la o cafenea din Tbilisi mi-a spus că el și majoritatea oamenilor pe care îi cunoștea nu sunt de acord cu politica rusă și știau acum că orice protest va fi suprimat violent”, spune corespondentul BBC. „Singurul mod prin care putem protesta este să părăsim țara, să ne luăm abilitățile și banii cu noi. Aproape toți cei din cercul nostru au luat o decizie similară„, a spus Igor (nu numele său real). Plănuiește să părăsească capitala Georgiei, pentru că nu se simte binevenit aici.
Kristina și Nikita, care sunt ambele specialiști IT din capitala Belarusului Minsk, s-au înregistrat ca antreprenori unici, fapt care le va permite să deschidă conturi bancare în Georgia. „Nu ne susținem guvernele, ceea ce este evident pentru că am fugit. Vrem să fim în siguranță aici”, spune Kristina. „Dar suntem hărțuite doar din cauza naționalității noastre, trebuie să-mi ascund țara de origine, nu mă simt confortabil când oamenii mă întreabă de unde sunt”.
Cu toate acestea, antreprenorul în tehnologie Lev Kalashnikov crede că Georgia va beneficia de ceea ce el afirmă că este cea mai mare exod de creiere din istoria modernă a Rusiei. El a deschis un grup pentru expaţi în aplicația de mesagerie Telegram.
De la începutul războiului, la Tbilisi au avut loc unele dintre cele mai mari mitinguri în sprijinul Ucrainei. Un sondaj recent a constatat că 87% dintre georgieni consideră războiul din Ucraina ca pe propriul lor război cu Rusia.