Rusia a cerut astăzi Chinei echipamente militare pentru a sprijini invazia sa în Ucraina, fapt ce a stârnit îngrijorarea Casei Albe deoarece că Beijingul ar putea submina eforturile occidentale de a ajuta forțele ucrainene să-și apere țara, conform Financial Times.
Oficiali americani citaţi de Financial Times au afirmat că Rusia a solicitat echipamente militare şi alte tipuri de asistenţă încă de la începutul invaziei din Ucraina. Aceştia nu au precizat cu exactitate ce anumite a solicitat Vladimir Putin.
O altă sursă apropiată a afirmat că Statele Unite se pregăteau să-ţi avertizeze aliaţii, în condiţiile în care existau unele informaţii potrivit cărora China ar fi pregătită să ajute Rusia. Alţi oficiali americani au dat de înţeles că acest lucru indică faptul că Rusia a început să rămână fără anumite tipuri de armament, având în vedere că războiul e pe cale de a se prelungi a treia săptămână.
Potrivit Financial Times, Casa Albă nu a comentat informaţia. Totodată, Ambasada Chinei la Washington nu a reacţionat.
Informaţia a fost dezvăluită în contextul în care Jake Sullivan, consilierul american pentru Securitate Naţională, urmează să se întâlnească luni, la Roma, cu Yang Jiechi, un diplomat de rang înalt al Chinei. Înainte de pleca duminică de la Washington, Sullivan a avertizat China să nu încerce să „salveze” Rusia, ajutând Moscova să ocolească sancțiunile pe care SUA și aliații săi le-au impus președintelui Vladimir Putin și regimului său.
Moscova a cerut ajutorul Beijingului, în condiţiile în care armata rusă se confruntă cu dificultăţi din punct de vedere militar în Ucraina, aşa cum reiese din datele serviciilor de informaţii occidentale.
De asemenea, această decizie ridică noi întrebări cu privire la relația dintre China și Rusia, care a devenit din ce în ce mai puternică pe măsură ce ambele țări își exprimă opoziția față de SUA în toate domeniile, de la NATO la sancțiuni.
China s-a prezentat ca un actor neutru în criza din Ucraina și a refuzat să condamne Rusia pentru invadarea țării. De asemenea, SUA nu au observat că președintele chinez Xi Jinping este dispus să exercite presiuni asupra lui Vladimir Putin.
Cei doi lideri au semnat luna trecută la Beijing o declarație comună în care au descris parteneriatul Beijing-Moscova ca fiind unul „fără limite”, ceea ce este considerat alt semn că cele două capitale se apropie și mai mult.
Statele Unite au anunţat că sunt „îngrijorate” cu privire la escaladarea nucleară a Rusiei, iar administraţia Biden monitorizează „oră de oră” situaţia.
Consilierul american pentru Securitate Naţională, Jake Sullivan, a făcut un anunţ îngrijorător despre planurile lui Putin. Administraţia Biden este „îngrijorată de posibilitatea escaladării” privind postura nucleară a preşedintelui rus Vladimir Putin, însă „nu am văzut nimic care să ne impună să ne schimbăm atitudinea în acest moment”, spune oficialul american, citat de CNN.
Potrivit miliardarului George Soros, „Vladimir Putin a decis să pedepsească Ucraina pentru rezistența sa și a început să acționeze fără frâne”.
Atacul Rusiei asupra Ucrainei, început în data de 24 februarie, a marcat începutul celui de-Al Treilea Război Mondial, afirmă George Soros într-un articol publicat de Project Syndicate.
Potrivit miliardarului, acest război ar putea distruge civilizația noastră. El mai subliniază că, înainte de invazie, președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au semnat un document major prin care anunță un parteneriat strâns între cele două țări. „Am fost surprins că Xi i-a dat în mod clar lui Putin undă verde pentru a invada și a declanşa războiul împotriva Ucrainei„, a scris Soros.