Kazahstan trimite un prim avion cu ajutoare umanitare pentru Ucraina, transmite Nexta. În total, Kazastan va trimite 28,2 tone de ajutor umanitar, majoritatea fiind medicamente, mai spune sursa citată.
Australia a anunţat luni noi sancţiuni care vizează oligarhii ruşi, oameni de afaceri cheie şi membrii familiilor acestora, a transmis Ministerul de Externe, potrivit CNN.
Australia a anunţat luni noi sancţiuni care vizează oligarhii ruşi, oameni de afaceri cheie şi membrii famililor acestora, a anunţat Ministerul de Externe.
Război în Ucraina, ziua a 19-a. Bombele au lovit un bloc-turn din Kiev VIDEO
Potrivit CNN, în total, 33 de persoane au fost lovite de sancţiuni, inclusiv proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, CEO-ul Gazprom Alexey Miller şi Dmitri Lebedev, preşedintele Rossiya, unul dintre cei mai mari transportatori aerieni din Rusia.
„Sancţiunile anunţate astăzi întăresc angajamentul Australiei de a sancţiona acei oameni care au acumulat o vastă avere personală şi au o importanţă economică şi strategică pentru Rusia, inclusiv ca urmare a legăturilor lor cu preşedintele rus Vladimir Putin”, se arată în declaraţia făcută de Marise Payne, ministrul Afacerilor Externe din Australia.
Australia urmează SUA, Regatul Unit, Canada, Uniunea Europeană şi Noua Zeelandă, în sancţionarea unor persoane din Rusia, în urma invaziei din Ucraina.
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) solicită o soluţie urgentă pentru a preveni un „cel mai rău scenariu” pentru civilii prinşi în oraşul Mariupol, din sudul oraşului, potrivit unui comunicat de presă, citat de CNN.
”Scenariul cel mai rău îi aşteaptă pe sutele de mii de civili prinşi în lupte grele în Mariupol, dacă părţile nu ajung la un acord umanitar concret de urgenţă”, se precizează în declaraţie.
Liderul cecen Ramzan Kadîrov în ameninţă direct pe Zelenski: „Oriunde te-ai ascunde, luptătorii noştri te vor prinde din urmă”
CICR cere tuturor părţilor care luptă la Mariupol să convină asupra unui încetare a focului care să asigure o trecere în siguranţă pentru civili.
”Toţi cei care participă la lupte trebuie să fie de acord cu modalităţile şi momentul încetării focului, locaţiile precise ale rutei de trecere în siguranţă şi apoi să se asigure că acordul este respectat”, a adăugat ICRC.
Sute de mii de rezidenţi din Mariupol se confruntă cu „lipsuri extreme sau totale de produse de bază, cum ar fi alimente, apă şi medicamente”, iar mulţi se adăpostesc în „subsoluri neîncălzite”, mai spune Crucea Roşie. Cadavre sunt, de asemenea, prinse sub dărâmături sau zac acolo unde au căzut în oraş.
Administraţia oraşului Mariupol a declarat, duminică, într-o postare Telegram, că un convoi mare de ajutor umanitar destinat oraşului asediat nu a sosit şi că era încă blocat în Berdyansk, la aproximativ 50 de mile spre vest, lăsând 400.000 de oameni în aşteptarea ajutorului.
Mariupol a fost supus „obuzelor şi bombardamentelor aeriene toată ziua”, a declarat duminică vicepremierul ucrainean Iryna Vereşciuk.