Marius Budăi: Se dau bani de la stat pentru firmele afectate de războiul din Ucraina

Companiile româneşti care au avut relaţii comerciale cu Rusia şi sunt afectate de sancţiunile internaţionale impuse acestei ţări ar putea beneficia de şomaj tehnic, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Filip Stan
14 mart. 2022, 15:19
Marius Budăi: Se dau bani de la stat pentru firmele afectate de războiul din Ucraina

Marius Budăi a afirmat că la Ministerul Muncii se lucrează la un proiect de act normativ privind susţinerea acestor companii, documentul urmând a fi finalizat cel mai devreme săptămâna viitoare.

„Cei care, de exemplu, lucrează şi au contracte pe orizontală şi vor fi nevoiţi ca pentru anumită perioadă să îşi închidă producţia, ar putea primi şomaj tehnic. Trebuie să luăm măsuri pentru oamenii aceia, să îi încurajăm pe investitori să nu facă concedieri, doar să intrăm într-un şomaj tehnic, cum a fost cu pandemia, dar nu în aceleaşi condiţii. Mi-aş dori să fie plata direct către angajaţi”, a afirmat Budăi pentru Agerpres.

Florin Cîţu critică Guvernul şi apără benzinarii care au umflat preţurile: „Este inadmisibil, abuzul se pedepseşte cu demisia”
Ministrul a precizat că nu are „informaţii reale” cu privire la numărul de firme afectate. „Cu siguranţă vor fi, pentru că vor fi probleme şi pe lanţul de aprovizionare cu materie primă şi trebuie să preîntâmpinăm. Când vom ajunge în situaţia aceea, eu trebuie să am actul normativ în vigoare”, a adăugat Budăi.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Cristian Vasilcoiu, a transmis, luni, la Consiliul EPSCO, că România are nevoie de ajutor şi pentru companiile ale căror lanţuri de aprovizionare sau pieţe de desfacere sunt afectate de conflictul armat din Ucraina, dar şi pentru apărarea locurilor de muncă din cadrul acestora.

„Primul punct pe ordinea de zi a Consiliului EPSCO (Consiliul Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori n.r) de la Bruxelles, care se desfăşoară sub preşedinţia franceză a Consiliului UE, este situaţia din Ucraina. Statele membre condamnă agresiunea din Ucraina, felicită ţările care au graniţă comună pentru ajutorul oferit refugiaţilor şi promit ajutor european. Am transmis că avem nevoie de ajutor şi pentru companiile româneşti ale căror lanţuri de aprovizionare sau pieţe de desfacere sunt afectate de conflictul armat, dar şi pentru apărarea locurilor de muncă din cadrul acestora”, a scris Vasilcoiu, pe pagina sa de Facebook.

Piața imobiliară din România se prăbușește. Primele semne că interesul românilor pentru cumpărarea unei locuințe a început să scadă
Acesta a participat dimineaţa la o întâlnire cu miniştrii S&D ai Muncii din UE, în prezenţa comisarului european pentru Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, concluzia fiind că este nevoie de intervenţia urgentă a Comisiei Europene în criza refugiaţilor din Ucraina, dar şi pentru susţinerea companiilor din ţările afectate deja şi protejarea locurilor de muncă.

Totodată, secretarul de stat a subliniat că ministrul portughez al Muncii, Solidarităţii şi Securităţii Sociale, Ana Mendes Godinho, oferă României sprijin în criza ucraineană, dar se angajează şi să discute la nivelul CE, pentru ca România să primească sprijin pentru companiile româneşti afectate şi pentru menţinerea locurilor de muncă aflate în pericol, din cauza conflictului din Ucraina.

„Miniştrii Muncii din Germania şi Croaţia şi-au exprimat, de asemenea, solidaritatea cu ţările vecine Ucrainei, printre care şi România, în contextul conflictului cu Rusia”, a mai scris Vasilcoiu pe reţeaua de socializare.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății cum n-au mai văzut și fericire mare pentru 5 nativi
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Amendă 3.000 lei pentru șoferi. Înmatricularea vehiculului, suspendată automat
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Nepotul lui Trump, dezvăluiri despre rasismul „unchiului Donald”: „Negri! Uite la ce au făcut negrii”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
George Restivan a divulgat adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Adriana Bahmuțeanu 😲 Voia să-și salveze fiul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Vor primi bani mai mulți. Anunțul așteptat de proprietarii de apartamente din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Ciolacu: Retragerea lui Joe Biden nu va influența România
MediaFlux
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!