Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni împotriva repercusiunilor războiului Rusiei în Ucraina, care riscă se se traducă într-un „uragan al foametei” în multe ţări, relatează France Presse.
„Ucraina este în flăcări” şi „ţara este pe punctul de a fi decimată în faţa ochilor lumii”. „Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un uragan al foametei şi prăbuşirea sistemului alimentar mondial”, a declarat el în faţa presei la New York.
Din cauza blocajului producţiei agricole din Ucraina şi Rusia, războiul ar urma, în repercusiunile sale, să lovească „cel mai tare pe cei mai săraci şi să semene seminţele instabilităţii politice şi ale tulburărilor în întreaga lume”, a subliniat Antonio Guterres.
CTP, dezlănţuit: „L-aş suprima pe Putin, chiar dacă aş muri şi eu cu el. Aş vrea să-l văd dându-şi ortul popii”
„Acest război depăşeşte cu mult Ucraina”, a mai spus el. „Preţurile cerealelor le-au depăşit deja pe cele de la începutul Primăverii Arabe şi de la revoltele foametei din 2007-2008”. „Indicele global al preţurilor la produsele alimentare FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, cu sediul la Roma) este la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată”, a precizat el.
În total, „45 de ţări africane şi ţări mai puţin dezvoltate importă cel puţin o treime din grâul lor din Ucraina sau Rusia – 18 dintre aceste ţări importă cel puţin 50%. Acestea includ ţări precum Burkina Faso, Egipt, Republica Democrată Congo, Liban, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen”, a spus şeful ONU, cerând din nou oprirea cât mai rapidă a ostilităţilor.
Vicepremierul rus susţine că nu există riscul unei crize alimentare în Rusia / Vom reorienta piaţa şi vom stabili un comerţ reciproc avantajos, ne vom extinde reţeaua de parteneriat cu ţări prietene
Vicepremierul rus, Viktoria Abramchenko, a anunţat, marţi, că nu există riscul unei crize alimentare pe piaţa internă şi a avertizat consumatorii să nu se grăbească să se aprovizioneze cu alimente de bază după ce Occidentul a impus sancţiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei, relatează Reuters.
Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, după ce Statele Unite şi Europa au exclus Rusia din multiple sectoare ale economiei mondiale din cauza invadării Ucrainei pe 24 februarie.
”Nu există condiţii pentru riscurile unui deficit sau pentru o reducere a gamei de produse”, a declarat vicepremierul rus, Viktoria Abramchenko, într-un comunicat.
Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) susţine că Rusia a recrutat peste 40.000 de sirieni pentru a lupta în Ucraina
”Nu merită să crească cererea artificială cu achiziţii pentru viitor. Vom reorienta piaţa şi vom stabili un comerţ reciproc avantajos, ne vom extinde reţeaua de parteneriat cu ţări prietene”, a adăugat oficialul rus. Rusia a luat deja măsuri pentru a-şi proteja piaţa alimentară împotriva sancţiunilor occidentale.
Premierul Mihail Mishustin a semnat, luni, un ordin pentru interzicerea exportului de zahăr alb şi brut până pe 31 august şi pentru interzicerea exporturilor de grâu, secară, orz şi porumb către statele vecine ale Uniunii Economice Eurasiatice până pe 30 iunie.
Preşedintele Vladimir Putin spune că ”operaţiunea militară specială” din Ucraina este esenţială pentru securitatea Rusiei, după ce NATO a admis membri în cadrul alianţei până la graniţele Rusiei, iar statele occidentale au susţinut liderii pro-occidentali la Kiev.
Ucraina susţine că luptă pentru existenţa sa. Statele Unite şi aliaţii săi europeni şi asiatici au condamnat invazia rusă, iar China a făcut apel la calm.