Fluxurile de gaze ruseşti dinspre Rusia către Europa prin alte conducte, inclusiv conducta Nord Stream 1 prin Marea Baltică, erau însă stabile marți dimineață.
Datele operatorului Gascade arătau până miercuri dimineață un flux de gaze de 4,3 milioane de kilowați-oră (kWh/h) către Polonia din Germania prin gazoductul Yamal-Europa, scrie Reuters. Debitele prin Nord Stream 1 au fost constante la 71.952.390 kWh/h, au arătat datele operatorului, citate de Reuters. În urmă cu o săptămână, în urma sancțiunilor occidentale, Rusia amenința cu întreruperea livrărilor de gaze naturale către Germania și avertiza că prețul petrolului va ajunge la peste 300 de dolari barilul.
Preţul petrolului a continuat să scadă marţi, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, după ce discuţiile dintre Rusia şi Ucraina au atenuat temerile privind întreruperi ale aprovizionării, iar creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în China a alimentat îngrijorările referitoare la încetinirea cererii, potrivit Reuters.
Cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a scăzut cu 4,4%, la 102,16 de dolari, după ce în sesiunea anterioară atinsese 100,05 dolari, în timp ce cotaţia barilului de ţiţei WTI american a coborât cu 4,58%, la 98,43 de dolari, tranzacţionându-se pentru prima dată de la 1 martie sub 100 de dolari. Luni, ambele cotaţii au scăzut cu peste 5%.
Citeşte şi: Rusia decretează îngheţarea exporturilor de zahăr, grâu şi porumb
Traderii de gaze din Europa urmăresc cu atenţie cum evoluează negocierile pentru că există în continuare un risc real ca livrările de gaze să fie întrerupte. Chiar dacă Uniunea Europeană şi-a anunţat intenţia de a-şi reduce importurile din Rusia cu două treimi în acest an, blocul comunitar are nevoie urgentă de gaze naturale pentru a reumplerea depozitelor care în prezent sunt cu mult sub media multianuală pentru această perioadă.
Pe de altă parte, prognozele meteo arată spre temperaturi peste medie în nord-vestul Europei în săptămâna care vine iar mai multe nave încărcate cu gaze lichefiate vor ajunge în porturile europene, ceea ce va contribui la creşterea aprovizionării.
În jurul orei 2:17 p.m. la bursa ICE Endex de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze erau în scădere cu 9,8% până la 118,41 euro pentru un Megawatt-oră, după un declin de 32% înregistrat pe parcursul săptămânii trecute. Lunea trecută, preţurile au atins maximumul istoric de 345 de euro pentru un Megawatt-oră.