Klaus Iohannis: Valorile noastre sunt în aceste zile sub asediu

Şeful statului a reiterat susţinerea Ucrainei de către România, pentru că ţara noastră este implicată în apărarea valorilor reale.
Filip Stan
16 mart. 2022, 14:16
Klaus Iohannis: Valorile noastre sunt în aceste zile sub asediu

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, cu ocazia inaugurării construcţiei Casei Francofoniei miercuri la Universitatea Politehnica din Bucureşti, că această clădire este o dovadă că valorile francofonoei le sunt românilor nu doar „o preţioasă moştenire”, ci şi o resursă care stimulează noi energii. Şeful statului a subliniat că, din păcate, în ultima perioadă „valorile noastre sunt în aceste zile sub asediu”, însă România este pe deplin implicată în apărarea lor, iar „alături de partenerii şi aliaţii noştri, ne aflăm în prima linie a solidarităţii faţă de poporul ucrainean”.

Posibila criză alimentară aduce contre între PSD şi PNL. Cîţu vrea exporturi: „Ce facem, începem un război comercial?” Ciolacu vrea restricţii: „Se vor limita aceste exporturi”

„Am inaugurat astăzi, împreună, lucrările la Casa Francofoniei. Este într-un fel spus, fiindcă avem un constructor care lucrează aşa de repede că până ne-am organizat deja a ieşit cu construcţia din pământ, dar eu cred că momentul marcării este la fel de important şi este un moment important din viaţa comunităţii academice a Universităţii Politehnica Bucureşti, dar şi un act cu o încărcătură simbolică deosebită. Clădirea pe care o ridicaţi în acest loc este o dovadă că valorile francofoniei ne sunt nouă, românilor, nu doar o preţioasă moştenire, dar şi o resursă care stimulează noi şi noi energii. Fructificarea potenţialului tinerei generaţii, preţuirea diversităţii, a libertăţii şi a democraţiei, toate acestea constituie platforma pe care se sprijină proiectele şi angajamentele noastre pentru viitor. În campusul politehnicii bucureştene învaţă peste 4.000 de studenţi din ţări care fac parte din Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Este dovada cea mai bună că Francofonia Viitorului este direct legată de educaţia tinerilor, care facilitează întâlnirea unor identităţi diferite şi care generează solidaritatea pentru proiecte comune. De aproape trei decenii, România şi mişcarea francofonă universitară din ţara noastră îşi probează concret angajamentul pentru valorile păcii, ale dialogului paşnic dintre culturi şi ale respectului drepturilor fundamentale ale omului”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a reiterat susţinerea Ucrainei de către România, pentru că ţara noastră este implicată în apărarea valorilor reale.

„Din păcate, valorile noastre sunt în aceste zile sub asediu. Ţara noastră este fundamental, energic şi deplin implicată în apărarea lor. Ucraina, stat observator al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, este victima unei agresiuni militare larg condamnate de comunitatea internaţională. Alături de partenerii şi aliaţii noştri, ne aflăm în prima linie a solidarităţii faţă de poporul ucrainean. Luăm foarte în serios, atât la nivelul autorităţilor, cât şi la nivelul sectorului asociativ şi de voluntariat, rolul nostru în a uşura situaţia celor nedrept loviţi de acest război cumplit. Oferim adăpost celor care fug din calea războiului şi protecţie tuturor celor care o solicită, am înfiinţat şi operaţionalizat centrul de gestionare şi distribuire a sprijinului umanitar internaţional destinat populaţiei ucrainene greu afectate de agresiunea Rusiei. Elevii şi studenţii ucraineni care vin la noi au posibilitatea de a se înscrie în sistemul de învăţământ din România”, a completat preşedintele Klaus Iohannis.

Rusia ameninţă cu sancţiuni directe liderii ţărilor „neprietenoase”. Iohannis se află pe lista neagră

El a mai spus că „domeniul educaţiei în ansamblul său are o contribuţie importantă la efortul naţional de găzduire a refugiaţilor, iar mediul academic este pregătit să primească peste 10.000 de studenţi din Ucraina”.

„Sunt convins că studenţii ucraineni se vor integra rapid  în comunităţile academice din România. Vor avea astfel oportunitatea să îşi continue şi să îşi desăvârşească pregătirea universitară, pentru a fi de folos poporului lor. Sunt încredinţat că universităţile noastre vor demonstra că nimic nu este mai puternic decât forţa solidarităţii şi nimic nu poate să biruie voinţa popoarelor de a fi libere şi prospere. Vă mulţumesc şi vă doresc mult succes tuturor”, a conchis şeful statului.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!