Un bărbat din Cluj a murit din cauza gripei porcine

Un bărbat de 61 de ani din judeţul Cluj a decedat din cauza gripei, au anunţat reprezentanţii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Iulian Tudor
24 ian. 2013, 11:32
Un bărbat din Cluj a murit din cauza gripei porcine

În săptămâna 14-20 ianuarie a fost înregistrată o creştere a infecţiilor respiratorii cu opt la sută faţă de săptămâna precedentă, fiind confirmate două decese, dintre care unul din cauza gripei, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj a anunţat în 19 ianuarie decesul unui bărbat de 61 de ani, confirmat cu gripă de tip A, subtip H1. Bărbatul nu fusese vaccinat antigripal, iar în cazul acestuia nu au fost menţionate condiţii medicale preexistente, au precizat reprezentanţii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, Mihaela Lupşe, a declarat, joi, că pacientul a murit la scurt timp de la internare. „În urmă cu două săptămâni a fost internat la noi un pacient în vârstă de 61 de ani, de lângă Cluj-Napoca, adus de ambulanţă, diagnosticat cu insuficienţă respiratorie severă. A decedat la scurt timp după internare, în 18 ianuarie, şi s-a confirmat că a fost un caz de gripă A, tulpina 2009, gripă porcină. Boala a debutat cu cinci zile înainte de spitalizare şi pacientul s-a tratat acasă cu paracetamol. A urmat un tratament antiviral imediat după internare, dar, din păcate, evoluţia sa nu a fost bună. Nu a fost un factor de risc semnificativ, fără boli asociate, dar a avut condiţii precare de viaţă”, a spus Lupşe.

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca mai este internat un pacient în vârstă de 40 de ani, tot cu gripă A, tulpina 2009, dar care a răspuns la tratament şi va fi externat vineri. „Acesta are factori de risc de gravitate severă, obezitate, dar evoluţia acestuia este bună”, a precizat Lupşe.

Potrivit acesteia, niciunul dintre cei doi pacienţi nu a fost vaccinat la pandemia de gripă din 2009 şi nici ulterior ei nu au primit vreun vaccin antigripal.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Dorina Duma, a declarat că pacientul care a murit în urma gripei era un cioban din comuna Vultureni, care locuia singur. „I s-au recoltat probe, iar infectarea cu virusul A, tulpina 2009, a fost confirmată, miercuri, de Institutul Cantacuzino”, a precizat Duma.

Celălalt deces a fost înregistrat în 22 ianuarie, fiind vorba despre un copil de patru ani din Vaslui, care a fost diagnosticat cu infecţie acută respiratorie severă şi suferea de hipotrofie ponderală, nici acesta nefiind vaccinat.

În cadrul supravegherii infecţiilor respiratorii acute severe au fost înregistrate în total patru decese, dintre care două din cauza gripei, respectiv cel din 19 ianuarie, în judeţul Cluj, şi cel din 9 ianuarie, din judeţul Bistriţa-Năsăud.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, o femeie de 55 ani vaccinată antigripal în 3 decembrie 2012 a decedat în 9 ianuarie după ce a fost internată cu bronhopneumonie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

Un alt deces a fost înregistrat în judeţul Buzău, fiind vorba despre o persoană în vârstă de 37 ani, obeză, la care a fost confirmat „coronavirus 229 E”.

În săptămâna 14-20 ianuarie au fost înregistrate 71.736 de cazuri de infecţii respiratorii, dintre care 5.299 internări, cu opt la sută mai multe decât în săptămâna precedentă şi cu şase la sută mai multe comparativ cu cele înregistrate în aceeaşi săptămână a sezonului precedent.

Dintre cele peste 71.000 de cazuri înregistrate, 53 au fost cazuri de gripă confirmate clinic (12 internări), 15.323 de pneumonii (3.159 de internări) şi 56.360 de infecţii acute respiratorii (2.128 de internări).

În urma testelor de laborator au fost confirmate 15 cazuri de gripă din 50 de probe, potrivit statisticilor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai puternică mașină electrică? Modelul care își distruge orice rival va avea 1527 de cai putere și va atinge 100 km/h în doar 2 secunde
Capital.ro
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Playtech.ro
Ți se rupe inima în bucăți! Mădălina Ghenea, așa cum NU ai văzut-o niciodată. Imaginile ȘOC au scăpat pe net
DailyBusiness
ZILE DE FOC în România. Caniculă şi disconfort termic accentuat în aproape toată ţara
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Recalcularea pensiilor. O pensionară este revoltată că a primit cu 500 de lei mai puțin: „Ce lege e asta? Să mă furați în halul ăsta?” 11.000 de plângeri au avut loc în doar o săptămână
Capital.ro
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Horoscopul lui Camelia Pătrăşcanu pentru septembrie 2024: zodiile avantajate, surprize și reușite în a doua jumătate a lunii!
MediaFlux
VÂRSTA de PENSIONARE CREȘTE și SCADE în același timp! RĂSTURNARE de la 1 SEPTEMBRIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...