Volodimir Zelenski s-a adresat pentru prima dată Congresului SUA: „Rusia a transformat cerul Ucrainei într-o sursă a morții pentru oameni. Vă cer o zonă de excludere aeriană, este prea mult să cerem asta?”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat online, miercuri Congresului Statelor Unite, el fiind întâmpinat cu aplauze.
Filip Stan
16 mart. 2022, 15:21
Volodimir Zelenski s-a adresat pentru prima dată Congresului SUA:

Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, s-a adresat Congresului SUA, printr-o intervenție video. ”Destinul țării noastre este decis în aceste momente” a spus el. Președintele Ucrainei le-a amintit americanilor despre atacul de la Pearl Harbor, din decembrie 1941, dar și despre atentatele de la 11 septembrie 2001.

”Rusia a transformat cerul Ucrainei într-o sursă a morții pentru oameni” a afirmat Zelenski, care a cerut, din nou, excludere aeriană: ”E prea mult să cer acest lucru?”.

„Sunt mandru sa va salut din Kiev, oras aflat sub raidurile rusesti zi de zi. De 8 ani rezistam agresiunii rusesti, iar ucrainenii isi dau fiii si fiicele apararii tarii. Ucrainenii vor fi liberi si isi vor apara democratia. Rusia a atacat nu doar orasele noastre, ci si libertatea noastra. Imi amintesc Muntele Rushmore, cu presedintii care au pus bazele democratiei si libertatii Americii, iar noi vrem acelasi lucruri pentru poporul nostru.

In istoria SUA au existat patrioti care au facut ca tara voastra sa prospere, iar noi acum avem nevoie de ajutorul vostru. Amintiti-va de Pearl Harbour si de 11 septembrie, cand tara voastra a fost atacata fara sa se astepte si fara sa poata sa impiedice acest lucru. In tara noastra asta se intampla de 3 saptamani. Rusii au umplut cerul si au folosit rachete impotriva tintelor civile. Va cerem o zona de excludere aeriana, astfel incat Rusia sa nu mai poata teroriza orasele ucrainene. Este prea mult sa cerem acest lucru?

Citeşte şi: Rusia e în stare de şoc. Un nou general a căzut pe frontul din Ucraina

Am nevoie sa protejez cerul Ucrainei si am nevoie de decizia dumneavoastra, de ajutorul dumneavoastra. Suntem recunoscatori pentru tot ce ati facut pana acum pentru noi, pentru ca ne-ati ajutat cu munitie, cu antrenamente, ne-ati ajutat cu restrictiile economice aplicate Rusiei, ne-ati ajutat declarandu-l pe Putin criminal de razboi. Dar este nevoie de mai mult, este nevoie de un nou pachet de sanctiuni, este nevoie de sanctionarea tuturor politicienilor si functionarilor rusi care nu se dezic de aceste actiuni. Toate companiile americane trebuie sa paraseasca Rusia, trebuie sa va asigurati ca Rusia nu primeste niciun cent pe care ar putea sa-l foloseasca in atacul asupra Ucrainei.

Pacea este mai importanta decat profitul. Sunt deja zeci de tari care au reactionat, dar trebuie sa facem mai mult, sa gasit noi metode prin care sa oprim acest razboi. Astazi lumea nu are astfel de unelte, predecesorii nostri au creat institutii care sa ne protejeze de razboi, dar iata ca acestea nu functioneaza si trebuie sa construim altele. Propunem o alianta care sa sustina in 24 de ore orice tara agresata. In plus, o astfel de alianta ar putea ajuta si in altfel de cazuri, de dezastre naturale, de epidemii etc. Daca o astfel de alianta ar exista astazi, am fi putut salva mii de vieti in tara noastra si in alte tari care sufera din diverse motive.”, a spus Zelenski în cuvântarea sa.

Numeroşi aleşi din Congresul american, atât democraţi, cât şi republicani, exercită presiuni asupra preşedintelui american Joe Biden să consolideze reacţia faţă de Rusia, în urma invaziei ruse a Ucrainei.

Potrivit AFP, el ar urma să ceară încă o dată instituirea unei zone de excludere aeriană, măsură susţinută de mai mulţi aleşi ai Congresului, dar pe care preşedintele american a respins-o până acum.

Aleşii americani din ambele tabere îi îndeamnă, de asemenea, lui Joe Biden să faciliteze livrarea avioanelor poloneze MiG-29 către Ucraina. Miercuri, Zelenski s-a adresat parlamentarilor canadieni, fiind aplaudat minute în şir.

Citeşte şi: Negocieri Rusia-Ucraina. Kievul respinge modelul suedez de neutralitate propus de Moscova

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
David Popovici s-a calificat în finala probei de 200 metri liber la Jocurile Olimpice cu cel mai bun timp
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!