Cutremur de 7,3, în Japonia. Seismul s-a produs la 23:36 ora locală (14:36 GMT ) la o adâncime de 60 de kilometri, potrivit Agenţiei de Meteorologie a Japoniei (JMA), care a decretat alerta privind un posibil tsunami în zona cea mai afectată, cu valuri de până la un metru înălţime, scrie agerpres.ro.
Cutremur de 7,3, în Japonia. Autorităţile lansează o alertă de tsunami pe coasta de nord-est
Cutremurul a fost precedat de un alt seism de mai mică intensitate, care a atins nivelul 6 pe scara japoneză, din maximum 7, şi care este axată pe măsurarea agitaţiei apelor de la suprafaţă în zonele afectate de seism.
Nu sunt raportate victime și pagube materiale. Autoritățile japoneze au emis alerta de tsunami.
Regiunea a fost lovită și de cutremurul devastator din 2011, urmat de un tsunami puternic, care a provocat un accident la centrala nucleară din Fukushima.
La 11 martie 2011, a avut loc în Japonia un puternic seism de magnitudine 9 pe scara Richter, cu epicentrul în regiunea Tohoku din Oceanul Pacific, în apropierea oraşului nipon Sendai, aflat pe coasta estică a ţării, urmat de tsunami, menţionează Japan Meteorological Agency pe site-ul www.jma.go.jp. Cutremurul este considerat ca fiind cel mai mare din istoria Japoniei. În urma lui, a fost declarată stare de urgenţă nucleară în Japonia, din cauza unor probleme la centralele nucleare Fukushima I şi Fukushima II.
La ora locală 14.46 (ora 05.46 GMT), Japonia a fost zdruncinată de un devastator cutremur de pământ, soldat cu 15.881 de morţi şi 2.660 de persoane date dispărute, la care se mai adaugă 2.554 de decese din cauza degradării condiţiilor de viaţă, conform unui bilanţ oficial dat publicităţii în martie 2013. Bilanţul confirmat al triplei catastrofe din 2011 (seism, tsunami şi accident nuclear la Fukushima) era de 15.899 de morţi, în decembrie 2020, potrivit poliţiei nipone, citate de AFP şi DPA.
Evenimentele teribile din acele momente vor fi rememorate de întreaga lume: mulţimi de oameni intraţi în panică care ies în grabă din „zgârie-norii” din Tokyo, trenurile răsturnate în zonele de nord-est, imagini îngrozitoare, de neimaginat cu oraşe întregi măturate de tsunami, imposibilitatea oamenilor de a-şi contacta familiile, informaţii în cascadă tot mai disperate, mii şi zeci de mii de persoane date dispărute. Şi apoi, la sfârşitul zilei, primele semnale alarmante de la cele două centrale nucleare de la Fukushima (Daiichi şi Daini), ordinele de evacuare pe o arie de 2, apoi 3 şi apoi 10 kilometri în jurul acestora. Zile şi zile de nelinişte, rememorează agenţia France Presse preluate de Agerpres.
Citeşte şi: Cutremur cu magnitudine aproape 7 în Filipine, urmat de un alt seism puternic în Indonezia