Potrivit liderului sindical Corneliu Cernev, din cadrul SC Oltchim, la şedinţa Consiliului de Administraţie al Oltchim, completat, joi, cu doi membri, respectiv Nicolae Turdean, consilier al ministrului Economiei, Varujan Vosganian, şi directorul adjunct al OSPI, a fost stabilit un set de măsuri care vizează noul statut al societăţi.
„Toţi cei cinci membri ai CA au votat «pentru» intrarea în insolvenţă. Preşedintele CA (n.r. – Nicolae Turdean) s-a angajat că ne va trimite memorandumul aprobat în Guvern, care prevede intrarea în insolvenţă şi ajutor cu capital de lucru şi aşteptăm suma necesară promisă pentru capitalul de lucru”, a declarat Cernev.
Potrivit acestuia, în cursul zilei de marţi va avea loc o întâlnire la OSPI, cu directorul general, în cadrul căreia va fi stabilit un plan de asistenţă de urgenţă.
„Ne vom întâlni, marţi, la OSPI, cu directorul general şi va fi stabilit planul de asistenţă de urgenţă. Vom merge la bănci cu domnul director pentru a găsi sprijin, iar activitatea în combinat continuă, timp în care se vor găsi soluţiile de finanţare”, a spus liderul sindical Corneliu Cernev.
Cernev a adăugat că în ceea ce priveşte exectuarea silită a unor active din cadrul Oltchim pentru datorii insolvenţa a fost declarată tocmai pentru ca creditorii să înceteeze aceste acţiuni.
„Noi cei de la sindicat ne vom întâlni cu oamenii pentru a-i informa ce s-a discutat azi (n.r. – joi) în Consiliul de Administraţie şi vom lua o decizie dacă vom protesta sau nu. Deocamdată, discutăm cu salariaţii”, a mai declarat liderul sindical.
Salariaţii de la Oltchim sunt speriaţi de insolvenţă şi de perspectiva închiderii combinatului şi pierderea locurilor de muncă.
„Evident că suntem supăraţi şi ne uităm cu teamă la ziua de mâine. Suntem nemulţumiţi şi nu acceptăm să ne pierdem locurile de muncă din cauza greşelilor de management din trecut şi a hoţiilor care au avut loc ani de zile. Cerem liderilor de sindicat să fie alături de noi şi să salveze combinatul şi locurile de muncă. Insolvenţa ne sperie”, a declarat o femeie care a ieşit din schimbul I de la Oltchim.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că Oltchim va intra în insolvenţă şi că propunerea în acest sens a fost prezentată în şedinţa de miercuri a Guvernului, cererea privind insolvenţa urmând să fie transmisă Tribunalului Vâlcea.
La finalul şedinţei de Guvern de miercuri, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a arătat că una dintre variantele incluse în memorandumul redactat de Varujan Vosganian este intrarea Oltchim în insolvenţă în vederea reorganizării, după modelul Hidroelectrica.
În privinţa unor eventuale disponibilizări, ministrul Finanţelor a arătat că managementul Oltchim a elaborat un plan de reorganizare şi că numărul angajaţilor disponbilizaţi va fi stabilit după aprobarea acestui plan.
Surse oficiale au declarat, marţi seară, pentru MEDIAFAX, că premierul Victor Ponta a discutat cu oficialii FMI despre situaţia combinatului Oltchim, iar principala variantă luată în calcul este intrarea companiei în insolvenţă ca soluţie ulterioară pentru privatizarea mai uşoară a societăţii, proces care să presupună şi disponibilizări.
Intrarea în insolvenţă presupune ca Guvernul să se adreseze tribunalului cu o cerere de deschidere a procedurii şi să aştepte decizia judecătorului sindic, au adăugat sursele.
Ministrul Daniel Chiţoiu mai declara că ştie că ministrul Economiei a început discuţiile cu potenţiali investitori interesaţi de Oltchim.
Liderul sindical Mihai Diculoiu declara, cu o zi în urmă, că salariaţii Oltchim vor „o insolvenţă cu sprijin financiar”, şi anume 20 de milioane de euro de la Guvern şi 25 de milioane de euro de la bănci, pentru rentabilizarea combinatului.
„Noi vrem ca Guvernul să ne sprijine financiar cu 20 de milioane de euro, băncile să aloce alte 25 milioane de euro, şi, în acest mod să asigurăm rentabilizarea Oltchim. Insolvenţa poate fi benefică, deoarece protejează combinatul de creditori, dar noi vrem şi decizii clare prin care să lucrăm în cel mai scurt timp la 65 la sută capacitate de producţie. Altel nu vom accepta insolvenţa, vrem o insolvenţă cu sprijin financiar”, afirma Diculoiu.
Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.