Ei consideră că Comisia Nobel ar trebui să prelungească termenul limită de nominalizare pentru Premiul pentru Pace până la 31 martie, pentru a permite nominalizarea Președintelui Zelenski și a poporului Ucrainei. Procesul de nominalizare a expirat pe 31 ianuarie.
„Asistăm la curajul poporului ucrainean, care se opun războiului purtat împotriva lor de către Federația Rusă. Ucraineni și bărbați curajoși luptă pentru democrație și autoguvernare… Oamenii din toată Ucraina se ridică pentru a rezista forțelor autoritarismului. Credem că acum este momentul să le arătăm oamenilor din Ucraina că lumea este de partea lor”, se arată în apel.
A fost semnat de 36 de politicieni din Olanda, Marea Britanie, Germania, Suedia, Estonia, Bulgaria, România și Slovacia. Scrisoarea este deschisă spre semnare de către liderii politici din întreaga lume până pe 30 martie.
Citeşte şi: Zelenski: Ucraina încă deţine controlul asupra zonelor-cheie ale ţării
Fostul ministru al Apărării al Olandei Ank Beyleveld este convins: „Acordarea Premiului Nobel pentru Pace oamenilor curajoși ai Ucrainei și președintelui acesteia va contribui la stabilirea păcii în acest conflict teribil. O astfel de recunoaștere este de mare importanță acum.”
Potrivit experților, cererea de încălcare a procedurii de nominalizare a laureaților este un caz fără precedent în istoria Premiului Nobel. Totuși, războiul Rusiei împotriva Ucrainei este, de asemenea, un eveniment fără precedent de la al Doilea Război Mondial.
Până acum, Comitetul Nobel nu a dat un răspuns.