La trei săptămâni de la începutul războiului din Ucraina, în timp ce Rusia se confruntă cu o rezistență fermă și aparent neașteptată pe teren, analiștii americani avertizează că președintele Vladimir Putin ar putea lua în considerare următoarea sa țintă: Republica Moldova, o țară est-europeană fără ieșire la mare, situată la granița de vest a Ucrainei.
Dacă conflictul va escalada dincolo de Ucraina, Republica Moldova este unul dintre locurile care se află cel mai sus pe listă. Pentru mine, este foarte interesant că Rusia nu a recunoscut încă Transnistria ca republică independentă, la fel cum a făcut-o cu Lugansk și Donețk”, a spus Adriano Bosoni, director de analize la think-tank-ul american de securitate Risk Assistance Network & Exchange, pentru CNBC.
Citeşte şi: Vladimir Putin a convocat forul suprem de apărare al Rusiei. Anunţuri cruciale în următoarele ore
Potrivit sursei citate, Republica Moldova, ca și Ucraina, nu face parte din Uniunea Europeană și nici nu este membră a NATO – deși are ambiții să se alăture ambelor. Dar, la fel ca Ucraina, Moldova, desprinsă din fosta URSS, găzduiește o populație separatistă pro-rusă considerabilă, în special în regiunea separatistă Transnistria, aflată la granița cu Ucraina.
Guvernată de propriul lider susținut de Kremlin, Transnistria ar putea reprezenta o oportunitate strategică pentru Rusia, care a adunat deja aproximativ 1.500 de militari în zonă.
Fie Putin l-ar putea recunoaște ca un stat independent – așa cum a făcut cu Donețk și Lugansk înainte de a lansa o invazie totală a Ucrainei – sau ar putea deveni punctul central al unui așa-zis eveniment ”false-flag”, pus la cale de Rusia pentru a justifica o intervenție în Republica Moldova.
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a plâns în legătură cu atacurile ucrainene din estul Ucrainei, în cursul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Olaf Scholz, de vineri dimineaţă.
Potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului, tiruri ucrainene de rachetă au vizat zone rezidenţiale din oraşele Doneţk şi Makivka, rezultând un „număr semnificativ de victime civile”.
„Aceste crime de război au fost ignorate de Occident”, se arată în comunicatul Kremlinului.
Cancelarul Scholz, care a iniţiat convorbirea telefonică, a insistat pentru încheierea unui armistiţiu cât mai curând posibil, a mai consemnat comunicatul.
Preşedintele Putin a susţinut că se face tot posibilul pentru evitarea victimelor civile, dând ca exemplu crearea de coridoare umanitare pentru a-i evacua pe localnicii din zonele unde au loc lupte.