Retragerea licenţei de emisie a postului OTV a fost supusă atenţiei Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor. „În calitate de membru al Comisiei de Cultură, am înregistrat la Camera Deputaţilor, în atenţia preşedintelui Gigel Ştirbu, o adresă în care cer să fie convocată comisia, având în vedere că membrii CNA au fost audiaţi în vederea numirii în legislatura trecută, iar activitatea CNA a fost adusă la cunoştinţa comisiei în vechea ei componenţă. Am solicitat includerea pe ordinea de zi a primei şedinţe a comisiei invitarea CNA. Am considerat necesar ca membrii actualei comisii să fie informaţi cu privire la activitatea CNA, la reglementările în domeniu şi la proiectele viitoare”, a spus Liliana Mincă, într-o conferinţă de presă.
Ea a solicitat, de asemenea, să se includă pe ordinea de zi a primei şedinţe a Comisiei de cultură şi discutarea deciziei CNA privind retragerea licenţei OTV.
„Am fost sesizaţi printr-o petiţie semnată şi susţinută de românii din toată ţara cu privire la acţiunile CNA, luate în baza unor decizii catalogate ca subiective, arbitrare, discriminatorii şi abuzive. Eu consider că s-au făcut multe abuzuri”, a mai spus Mincă.
Patronul OTV, Dan Diaconescu, prezent la conferinţa de presă, a precizat că demersuri similare vor fi făcute de către parlamentarii PPDD şi la adresa Comisiei de cultură din Senat, el aşteptându-se ca la nivelul comsiilor reunite să se declanşeze o investigaţie privind „închiderea unei televiziuni în Uniunea Europeană”: „Ar trebui să-i invite pe cei 10 membri ai CNA să explice cum s-a ajuns la introducerea pe ordinea de zi a unui subiect nou, cum au acceptat ca doamna Georgescu să conducă şedinţa în calitare de preşedinte al CNA, deşi nu era numită oficial, şi cum s-au gândit să certe o televiziune pentru că nu mai dispune de conturile ei”
Diaconescu a mai spus că a sesizat şi europarlamentarii români referitor la închiderea OTV pentru a vedea care este poziţia lor şi a făcut referire la prevederile constituţionale actuale, potrivit cărora niciun fel de publicaţie nu poate fi suprimată.
Patronul OTV a susţinut că CNA a încălcat toate regulile prin luarea deciziei de suspendare a licenţei televiziunii, având în vedere că firma Ocram Televiziune SRL – care deţinea licenţa – nu-şi putea plăti amenzile aplicate de Consiliu, fiind în insolvenţă.
Diaconescu a mai spus că va fi un proces pe această temă la Curtea de Apel între OTV şi CNA, primul termen fiind fixat pentru data de 30 ianuarie.
Emisia OTV a fost întreruptă marţi, în jurul orei 18.40, după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a retras, în şedinţa din aceeaşi zi, cu unanimitate de voturi, licenţa audiovizuală a televiziunii care îl are ca asociat principal pe Dan Diaconescu.
CNA a retras, în şedinţa de marţi, cu unanimitate de voturi, licenţa audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite. Licenţa OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, cu unanimitate de voturi.
Licenţa OTV – un post aflat în lista televiziunilor „must carry”, pe care cabliştii l-au retransmis în mod obligatoriu în 2012 – a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deţine licenţa televiziunii, nu a făcut dovada plăţii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 şi 2012.
OTV a primit amenzi în cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, începând din anul 2009 şi până pe 28 martie 2012, când televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în insolvenţă, şi nu a făcut la CNA dovada achitării lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.