La ce improvizații au recurs soldații ruși pentru a rezista ripostei ucrainene! „Cușca anti-Javelin” a tancului și blindajul de lemn al camionului „Z”

Soldații ruși au recurs la tot felul de improvizații pentru a rezista ripostei armatei ucrainene. "Cușca anti-Javelin” a tancului și blindajul de lemn al camionului „Z”, imaginile disperării armatei lui Vladimir Putin, care au făcut înconjurul internetului.
Filip Stan
19 mart. 2022, 19:56
La ce improvizații au recurs soldații ruși pentru a rezista ripostei ucrainene!

Din sutele de fotografii apărute în mediul online cu tehnica de luptă a armatei ruse distrusă în războiul din Ucraina, s-au evidențiat mai multe imagini cu tancurile rusești care au montate deasupra turelei niște cuști din fier, “cuști anti-Javelin”.  Împrovizațiile rusești ar avea rolul , potrivit unor experți militari, de a proteja vehiculul militar.

Imaginile disperării,”Cușca anti-Javelin”

CITEȘTE ȘI: Stare de asediu în Zaporojie, regiunea cu cea mai mare centrală nucleară din Europa. Rușii plănuiesc o nouă lovitură

În fapt, așa zisul blindaj s-a dovedit inutil împotriva rachetelor antitanc de ultimă generație. „Cușca anti-Javelin” ar avea ca principal rol detonarea prematură a unui proiectil înainte ca acesta să lovească blindajul principal.

Potrivit  specialiștilor militari consultați de publicația Stars and Stripes, în acest moment există trei teorii referitoare la rolul „cuștilor anti-Javelin” montate pe turelele tancurilor ruse din Ucraina.


Prima teorie: respectiva „cușcă” i-ar oferi o minimă protecție comandantului tancului împotriva dronelor kamikaze sau a munițiilor clasice lansate de alte drone.

În același timp, grilajul ar putea împiedica, teoretic, o rachetă antitanc să explodeze la impactul cu turela sau să provoace detonarea prematură a acesteia.

Javelin este o rachetă cu dublă încărcătură de exploziv, numită „în tandem” și creată special pentru „a trece” de tipul de blindaj reactiv specific blindatelor ruse. Astfel, prima încărcătură explozivă a rachetei Javelin are rolul de a provoca detonarea blindajul reactiv, în vreme ce a doua încărcătură, principală, lovește apoi blindajul principal.

CITEȘTE ȘI: Mircea Geoană: Peste două treimi din forţele ruse sunt deja blocate în Ucraina

A doua teorie: improvizația s-ar putea dovedi eficientă, în mediul urban, împotriva rachetelor antitanc clasice (AG-7, cu o singură încărcătură explozivă și capabilă să penetreze 300 de milimetri de oțel), trase de apărătorii ucraineni situați pe acoperișurile clădirilor – o tactică des întâlnită în luptele de stradă.

Un fost ofițer britanic de tancuri a explicat pentru The Economist că acest avantaj teoretic (montarea cuștii) vine la pachet cu un dezavantaj practic: tancul nu mai poate folosi în acest caz mitraliera sa principală, grea, montată pe turelă, pentru a răspunde cu foc.

A treia teorie: de acest cadru metalic s-ar putea atașa o plasă specială de camuflaj care ar reduce semnătura termică a tancului, în condițiile în care racheta Javelin se folosește de un senzor în infraroșu pentru detectarea, achiziția și lovirea țintelor.

Teoria nu explică însă de ce astfel de cuști nu sunt montate și deasupra motorului tancului – sursa principală de căldură după care se ghidează aceste rachete.

Blindajul de lemn al camionului „Z”

În multe fotografii apărute în mediul online prezintă camioane militare rusești distruse sau capturate de ucraineni care au un „blindaj” alcătuit din grinzi de lemn sau trunchiuri de copac atașate de capota mașinilor, cel mai probabil pentru a proteja blocul motor și partea frontală a camionului de tirurile armelor ușoare.

Spynews
Cadavrul unui bărbat, găsit în cuptorul din bucătăria spitalului unde era internat. Polițiștii au pornit o anchetă
Bzi.ro
Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru se căsătoresc! Horia Brenciu a spus tot!
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă produsul Parkside pe care foarte mulți români îl caută. E la raft de joi, 12 septembrie, costă 24.99 de lei și se va vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Elena Merișoreanu a ajuns la spital. Ce s-a întâmplat cu artista de muzică populară
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Vestea cea mare pentru românii cu credite în LEI! BNR face anunțul
Adevarul
E gata Zelenski să cedeze teritorii în schimbul păcii? Expert în securitate internațională: „Asta e toată problema”
Spynews
Când este recomandat să pui castraveții la murat. Perioada ideală pentru a-i pregăti pentru iarnă
Spynews
Bianca Drăgușanu a primit amendă! Vedeta a răbufnit: ”Tupeu ordinar” | FOTO
Evz.ro
Chinuri cumplite pentru pacienții din România. Problema a ajuns în tribunale
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Ultimul mesaj cutremurător lăsat de Ana-Maria, soția lui Gabriel Vasiliu de la „Puterea dragostei”, înainte să fie ucisă cu sânge rece! Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc: „Doamne ferește”
Cancan.ro
Soția lui Gabriel Vasiliu de la Puterea dragostei și-a PREVESTIT sfârșitul?! Mesajul cutremurător publicat înainte să fie ucisă, fără pic de milă
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cine sunt Denisa și Delia, cele două femei ucise de Șacalul! Denisa era mama unui copil de doar cinci ani: „Mami va veghea mereu asupra ta”
Capital.ro
Schimbare uriașă la ITP. Este o premieră în România. Totul va fi înregistrat și monitorizat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas
substantial.ro
Corespondent militar rus urmărit de o dronă kamikaze în Donbas
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-a aflat după DEZBATERE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...