Din acest motiv, e bine să ştii că Facebook îţi blochează contul dacă nu ai reuşit să activezi autentificarea în doi paşi. Încă de anul trecut, conducerea reţelei de socializare a anunţat că urmează să ia măsuri speciale pentru anumite categorii de utilizatori care ar putea fi vizaţi de hackeri sau de regimuri autoritare. E vorba despre politicieni, activişti, jurnalişti şi alte categorii.
La începutul lunii şi aproape de termenul limită de 17 martie, Facebook le-a trimis utilizatorilor un e-mail prin care îi avertiza că trebuie să activeze 2FA (Two Factor Authentication). În caz contrar, vor pierde, cel puţin temporar, accesul la propriile conturi, notează News.ro.
De aici au apărut problemele. Unii utilizatori Facebook nu au reuşit să activeze 2FA, fie pentru că au întâmpinat probleme tehnice, fie că nu s-au priceput. Alţii nu au văzut e-mail-ul, care a ajuns direct în Spam.
În aceste condiţii, mulţi dintre cei pe care Facebook şi-a propus să-i protejeze nu au mai putut să-şi acceseze conturile şi se plâng acum că nu au nicio soluţie pentru a rezolva situaţia.
Facebook încă nu a oferit o explicaţie sau o soluţie celor afectaţi.
Citeşte şi: Facebook interzice apelurile la moartea vreunui şef de stat, la doar câteva zile după ce anunţase contrariul
Iată care sunt paşii pentru a activa autentificarea cu doi factori
1. Deschideți-vă contul de Facebook și accesați Setări de securitate și autentificare.
2. Căutaţi opţiunea autentificare cu doi factori și daţi clic pe Editare.
3. Alegeți metoda de securitate pe care doriți să o adăugați și urmați instrucțiunile de pe ecran.
4. Când configurați autentificarea cu doi factori pe Facebook, vi se va cere să alegeți una dintre cele trei metode de securitate:
Atingerea cheii de securitate pe un dispozitiv compatibil.
Coduri de autentificare de la o aplicație de autentificare terță parte.
Coduri prin mesaj text (SMS) de pe telefonul dvs. mobil.
Sistemul 2FA adaugă un nivel suplimentar de securitate, pe lângă nume şi parolă, prin generarea unui cod temporar, care poate fi primit pe SMS (cea mai puţin sigură opţiune), printr-o aplicaţie dedicată (Authy, 1Password etc.) sau printr-un autentificator fizic, care reprezintă şi cea mai sigură variantă.