Temperaturi cu peste 40 de grade Celsius peste normalul perioadei în Antarctica. Şi la Polul Nord s-au înregistrat temperaturi neobişnuit de mari

Creşterea dramatică a temperaturilor din Antarctica şi Arctica i-a şocat pe oamenii de ştiinţă. Aceştia avertizează că temperaturile neobişnuit de ridicate vor deveni mai frecvente în zonele polare ca urmare a crizei climatice.
Oana Anghel
21 mart. 2022, 18:07
Temperaturi cu peste 40 de grade Celsius peste normalul perioadei în Antarctica. Şi la Polul Nord s-au înregistrat temperaturi neobişnuit de mari

Temperaturi Antarctica şi Polul Nord. La stația Concordia, aflată în Podișul Antarctic, s-a înregistrat vineri o temperatură record de -11,8 grade C, cu peste 40 grade C mai ridicată decât normele sezoniere. Stația Vostok a înregistrat o temperatură de -17,7 garde C, depăşindu-și propriul record cu 15 grade C.

În același timp, unele stații din apropierea Polului Nord au înregistrat temperaturi cu peste 30 grade C peste normal, cu recorduri doborâte în Norvegia și temperaturi neobișnuit de crescute înregistrate în Groenlanda și arhipelagul rusesc al Ținutului Franz Josef.

În Antarctica, a fost vineri cu aproximativ 4,8 C mai cald în comparație cu temperatura de referință înregistrată între 1979 și 2000, a raportat Associated Press. În aceeași zi, Arctica a înregistrat o temperatură cu 3,3 grade C mai ridicată decât media din 1979 până în 2000.

Temperaturi extrem de ridicate în Antarctica şi Polul Nord. Care este cauza

Ambele evenimente meteorologice sunt legate de transportul către pol al căldurii și al umidității”, a spus pe Twitter dr. Zachary Labe, climatolog la Universitatea de Stat din Colorado, potrivit The Guardian.

Alex Sen Gupta, profesor asociat la Universitatea din New South Wales din Sydney, a declarat că vânturile puternice care vin din Australia contribuie la temperaturile neobișnuite din Antarctica.

Citeşte şi Avertisment sumbru al oamenilor de știință! Pământul va fi lovit de mai multe furtuni geomagnetice

Am avut o combinație de sisteme meteorologice puternice peste Oceanul de Sud, la sudul Australiei, care s-au aliniat pentru a produce vânturi foarte puternice spre pol, care se întind din Australia până în estul Antarcticii”, a explicat specialistul.

Un râu atmosferic a fost, de asemenea, un factor care a contribuit major la temperaturile ridicate din estul Antarcticii, potrivit profesorului Julie Arblaster, cercetător climatic la Universitatea Monash.

Acestea sunt râuri de umiditate în aer care aduc aer cald și umed în anumite locuri. A existat unul cu adevărat semnificativ în acea regiune deasupra Antarcticii”, explică Arblaster.

Aerul umed a captat căldura peste continent, rezultând temperaturile foarte ridicate de la suprafaţă.

În acest moment, avem cea mai mică întindere a gheții înregistrată în Antarctica. O mare parte a gheţii din jurul Antarcticii care ar putea să se găsească în mod normal aproape de continent este acum în ocean. Ar fi foarte interesant de văzut dacă există vreo legătură între întinderea scăzută a gheții antarctice și aceste temperaturi calde”, mai spune Arblaster.

Cât de neobișnuite sunt astfel de temperaturi

Căldura din estul Antarcticii a fost un „eveniment extraordinar”, a spus Arblaster. „Temperaturile mai mari cu 15 – 40 grade C decât normalul periadei sunt anomalii”.

„Se pare că în multe zone din estul Antarcticii s-au înregistrat temperaturi şi cu peste 20 de grade Celsius mai mari decât cele normale. Încălzirea a început pe 15 [martie] și încă persistă”, spune Gupta.

În Arctica, temperaturile au crescut cu aproape 1 grad C în ultimul deceniu, nordul Siberiei și Arctica canadiană încălzindu-se de trei ori mai repede decât în ​​restul lumii. O temperatură record de 38 grade C a fost înregistrată în Arctica rusă în timpul unui val de căldură arctic în vara 2020.

Citeste si Oamenii de știință au spulberat cel mai comun mit al românilor. Ce se întâmplă de fapt dacă consumăm un pahar de vin pe zi

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!