UNDIPPR: Se dă o luptă pe faţă împotriva învăţământului particular, rămas fără finanţare bugetară

Uniunea Naţională pentru Dezvoltarea Învăţământului Particular Preuniversitar din România (UNDIPPR) critică "lupta pe faţă împotriva învăţământului particular" şi "discriminarea" elevilor din şcolile private, după ce Guvernul a decis să amâne cu un an finanţarea învăţământului particular.
Romania TV
25 ian. 2013, 12:28
UNDIPPR: Se dă o luptă pe faţă împotriva învăţământului particular, rămas fără finanţare bugetară

Reprezentanţii Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţământului Particular Preuniversitar din România solicită aplicarea Legii 283/2011, care prevede finanţare de la bugetul de stat şi pentru elevii din şcolile private.

Legea stipulează că, începând cu anul şcolar 2012/2013, finanţarea de bază se asigură pentru toţi preşcolarii şi pentru toţi elevii din învăţământul primar, gimnazial, profesional şi liceal de stat, particular sau confesional acreditat, precum şi pentru elevii din învăţământul postliceal special de stat.

„În schimb, în 18 decembrie s-a aprobat Ordonanţa de Guvern nr. 92 prin care se amână finanţarea până la data de 31 decembrie 2013. Aceste reglementări arată clar că atitudinea României încalcă flagrant drepturile fundamentale garantate de UE”, a declarat, vineri, corspondentului MEDIAFAX, preşedintele Consiliul de Administraţie al Colegiului Particular „Vasile Goldiş” din Arad, Romeo Trifa, care este şi membru în Consiliul director al UNDIPPR.

Potrivit surse citate, în Legea bugetului de stat pe anul 2012 se precizează că se alocă, pentru septembrie – decembrie anul trecut, suma de 30 de milioane de lei pentru finanţarea de bază din învăţământul particular şi confesional acreditat.

„Cu toate acestea, în luna noiembrie a anului trecut, ministrul Educaţiei, doamna Ecaterina Andronescu, declara la Arad că nu sunt prevăzuţi banii în bugetul pentru anul 2012 aprobat de Guvernul precedent. Legea 293/2011 a bugetului combate această afirmaţie”, a declarat Trifa.

El se întreabă când va înceta „această discriminare” la care ar fi supuşi elevii din şcolile private.

„Luând în calcul măsurile Guvernului, se poate vedea clar lupta pe faţă împotriva învăţământului particular şi nu înţelegem de ce. Ne întrebăm până când se face această discriminare”, a spus Trifa.

Conducerea Colegiului particular din Arad a semnat şi o scrisoare adresată Parlamentul, respectiv Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Senatului României, prin care se solicită sprijin pentru aplicarea Legii 283/2011.

„Solicităm, conform legii, doar finanţarea de bază, diferenţa cheltuielilor urmând a fi suportată din resursele noastre financiare. În acest context, prin şcolarizarea în unităţi de învăţământ particulare se alocă mai puţini bani din buget decât dacă ar fi şcolarizaţi în unităţi de stat. Este deci o degrevare a bugetului naţional”, se arată în scrisoare.

Documentul mai arată că „fără un învăţământ privat, practic nu există o concurenţă reală în învăţământ, fapt care se vede clar în calitatea învăţământului la nivel naţional”.

„Învăţământul particular poate fi o alternativă viabilă la învăţământul de stat, din punctul de vedere al calităţii. Situaţia actuală a şcolilor particulare este una dezavantajată din start de o concurenţă neloială a statului. Elevii din instituţiile de învăţământ particular acreditat sunt discriminaţi de statul român prin neaplicarea măsurilor legale”, se mai arată în scrisoarea adresată Parlamentului.

Ministrul Educaţiei de la acea vreme, Ecaterina Andronescu, declara, în 16 noiembrie 2012, că învăţământul particular acreditat va beneficia de finanţare „per capita” în funcţie de bugetul care va fi aprobat pentru anul viitor, pentru că nici din acest an şcolar nu s-a respectat această prevedere legală.

Întrebată de jurnalişti, într-o conferinţă de presă la Prefectura Arad, dacă învăţământul particular va avea alocare bugetară din următorul an şcolar, cum prevede legislaţia referitoare la finanţarea şcolilor în funcţie de numărul de elevi, Ecaterina Andronescu declara că depinde de bugetul care va fi alocat învăţământului.

„Acum nu există bani prevăzuţi în buget, deci nu beneficiază (învăţământul particular acreditat – n.r.) anul acesta. Dacă va primi bani prin buget, doar din anul şcolar 2013-2014”, spunea Andronescu.

Întrebată de ce nu au fost alocaţi bani, în condiţiile în care în lege este prevăzut că şi învăţământul particular acreditat trebuie finanţat „per capita”, Andronescu a răspuns că „ar trebui întrebaţi cei care au făcut bugetul de ce nu au cuprins resursele necesare”.

Potrivit lui Andronescu, există circa 80.000 de elevi în învăţământul particular din primele zece clase obligatorii.

UNDIPPR a fost înfiinţată în anul 2000 şi reuneşte 218 şcoli private, având ca scop dezvoltarea învăţământului preuniversitar particular.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?