Reprezentanţii Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţământului Particular Preuniversitar din România solicită aplicarea Legii 283/2011, care prevede finanţare de la bugetul de stat şi pentru elevii din şcolile private.
Legea stipulează că, începând cu anul şcolar 2012/2013, finanţarea de bază se asigură pentru toţi preşcolarii şi pentru toţi elevii din învăţământul primar, gimnazial, profesional şi liceal de stat, particular sau confesional acreditat, precum şi pentru elevii din învăţământul postliceal special de stat.
„În schimb, în 18 decembrie s-a aprobat Ordonanţa de Guvern nr. 92 prin care se amână finanţarea până la data de 31 decembrie 2013. Aceste reglementări arată clar că atitudinea României încalcă flagrant drepturile fundamentale garantate de UE”, a declarat, vineri, corspondentului MEDIAFAX, preşedintele Consiliul de Administraţie al Colegiului Particular „Vasile Goldiş” din Arad, Romeo Trifa, care este şi membru în Consiliul director al UNDIPPR.
Potrivit surse citate, în Legea bugetului de stat pe anul 2012 se precizează că se alocă, pentru septembrie – decembrie anul trecut, suma de 30 de milioane de lei pentru finanţarea de bază din învăţământul particular şi confesional acreditat.
„Cu toate acestea, în luna noiembrie a anului trecut, ministrul Educaţiei, doamna Ecaterina Andronescu, declara la Arad că nu sunt prevăzuţi banii în bugetul pentru anul 2012 aprobat de Guvernul precedent. Legea 293/2011 a bugetului combate această afirmaţie”, a declarat Trifa.
El se întreabă când va înceta „această discriminare” la care ar fi supuşi elevii din şcolile private.
„Luând în calcul măsurile Guvernului, se poate vedea clar lupta pe faţă împotriva învăţământului particular şi nu înţelegem de ce. Ne întrebăm până când se face această discriminare”, a spus Trifa.
Conducerea Colegiului particular din Arad a semnat şi o scrisoare adresată Parlamentul, respectiv Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Senatului României, prin care se solicită sprijin pentru aplicarea Legii 283/2011.
„Solicităm, conform legii, doar finanţarea de bază, diferenţa cheltuielilor urmând a fi suportată din resursele noastre financiare. În acest context, prin şcolarizarea în unităţi de învăţământ particulare se alocă mai puţini bani din buget decât dacă ar fi şcolarizaţi în unităţi de stat. Este deci o degrevare a bugetului naţional”, se arată în scrisoare.
Documentul mai arată că „fără un învăţământ privat, practic nu există o concurenţă reală în învăţământ, fapt care se vede clar în calitatea învăţământului la nivel naţional”.
„Învăţământul particular poate fi o alternativă viabilă la învăţământul de stat, din punctul de vedere al calităţii. Situaţia actuală a şcolilor particulare este una dezavantajată din start de o concurenţă neloială a statului. Elevii din instituţiile de învăţământ particular acreditat sunt discriminaţi de statul român prin neaplicarea măsurilor legale”, se mai arată în scrisoarea adresată Parlamentului.
Ministrul Educaţiei de la acea vreme, Ecaterina Andronescu, declara, în 16 noiembrie 2012, că învăţământul particular acreditat va beneficia de finanţare „per capita” în funcţie de bugetul care va fi aprobat pentru anul viitor, pentru că nici din acest an şcolar nu s-a respectat această prevedere legală.
Întrebată de jurnalişti, într-o conferinţă de presă la Prefectura Arad, dacă învăţământul particular va avea alocare bugetară din următorul an şcolar, cum prevede legislaţia referitoare la finanţarea şcolilor în funcţie de numărul de elevi, Ecaterina Andronescu declara că depinde de bugetul care va fi alocat învăţământului.
„Acum nu există bani prevăzuţi în buget, deci nu beneficiază (învăţământul particular acreditat – n.r.) anul acesta. Dacă va primi bani prin buget, doar din anul şcolar 2013-2014”, spunea Andronescu.
Întrebată de ce nu au fost alocaţi bani, în condiţiile în care în lege este prevăzut că şi învăţământul particular acreditat trebuie finanţat „per capita”, Andronescu a răspuns că „ar trebui întrebaţi cei care au făcut bugetul de ce nu au cuprins resursele necesare”.
Potrivit lui Andronescu, există circa 80.000 de elevi în învăţământul particular din primele zece clase obligatorii.
UNDIPPR a fost înfiinţată în anul 2000 şi reuneşte 218 şcoli private, având ca scop dezvoltarea învăţământului preuniversitar particular.