Situaţia din Ucraina se complică, este din ce în ce mai „probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar NATO.
„Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta”, a explicat oficialul. O sursă din opoziţia belarusă a declarat că unităţile de luptă din Belarus sunt pregătite să intre în Ucraina chiar în următoarele zile. Sursa a mai spus că decizia va avea un impact militar redus. Impactul geopolitic, însă, va fi important, având în vedere implicaţiile intrării unei alte ţări în război.
UPDATE Klaus Iohannis, întâlnire cu preşedintele Poloniei: „România şi Polonia sunt state foarte relevante pe flancul estic al NATO. Împreună reprezentăm o forţă care contează în regiune”
Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii ale NATO a declarat separat că alianţa apreciază că guvernul din Belarus „pregăteşte mediul pentru a justifica o ofensivă belarusă împotriva Ucrainei”.
Cetăţenii din Belarus au votat luna trecută pentru a permite ţării să găzduiască permanent atât forţe ruseşti, cât şi arme nucleare, deşi oficialii americani au subliniat pentru CNN că nu au văzut încă nicio dovadă că Rusia a mutat arme nucleare sau că se pregăteşte să o facă.
Sursele au subliniat că nu au existat indicii că Belarusul participă la luptele din Ucraina, iar un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că Pentagonul nu a văzut „niciun indiciu că belaruşii se pregătesc să se deplaseze … în Ucraina sau că au încheiat acorduri în acest sens”.
Oficialul militar NATO a adăugat că o decizie finală pentru implicarea Belarusului în război va fi luată de Moscova.
„Nu este vorba despre ceea ce vrea [Alexander] Lukaşenko”, a explicat oficialul, referindu-se la preşedintele belarus. „Întrebarea este: vrea Putin o altă ţară instabilă în regiune?”.
O nouă tentativă de asasinare a preşedintelui Zelenski, dejucată. Un grup de diversionişti ruşi, conduşi de un agent FSB, a fost arestat
Oficialul nu a vrut să detalieze modul în care Belarus ar putea interveni în război, dar a spus că are sens ca Rusia să încerce să taie ajutorul militar al NATO care intră în Ucraina de la graniţa sa vestică.
Rusia a folosit Belarus ca o trambulină pentru multe dintre operaţiunile sale aeriene în Ucraina, potrivit informaţiilor colectate de radare şi de avioanele de supraveghere ale NATO care zboară în zona graniţei dintre Polonia şi Ucraina.
Alexandr Lukașenko, avertizat de la București de președintele Poloniei: ‘Cine se alătură agresorului o să fie sancționat’
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a avut o întrevedere cu președintele României Klaus Iohannis, la București. Liderul de la Varșovia susține că NATO are nevoie de o concepție nouă. De asemenea, a mai avertizat Duda, Belarusul o să fie aspru sancționat dacă intervine în Ucraina, așa cum se zvonește.
„Sunt recunoscător că aceste întâlniri sunt norocoase pentru noi. Ne-am întâlnit în 2016 și rezultatul a fost înființarea B9. Am obținut prezența avansată, dar înainte de toate, prezența NATO care nu era înainte. Nu era această garanție.
Azi am vorbit cu domnul președinte, fără precedent, având în vedere criza de securitate pentru noi, avem nevoie de o concepție nouă a NATO. Din acest motiv e importantă întâlnirea noastră. Noua concepție trebuie să ia în considerare această agresiune a Rusiei. Prezența noastră trebuie să-și schimbe perspectiva.
Noi, ca reprezentanți ai lumii libere, nu putem să fim de acord și trebuie să facem tot posibilul ca acest război să înceteze, să nu aibă loc astfel de lucruri pe teritoriile țărilor noastre.
Trebuie să vedem ce sancțuni trebuie să facem ca să fie dureros pentru Rusia. Dacă Belarus va ataca Ucraina, cred că se va impune sancțiuni împotriva Belarusului. Toate țările trebuie se exprime clar: cine se alătură agresorului o să fie sancționat”, a spus Duda.