În cadrul unei discuţii cu presa, Băsescu a afirmat că premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, au refuzat să discute chestiunea numirilor procurorilor. Mai mult, şeful statului ar fi propus modificarea procedurii prin care şefii procurorilor sunt numiţi în funcţie. Astfel, competenţa propunerii unor candidaţi ar fi urmat să treacă de la Ministerul de Justiţie la Consiliul Suprem al Magistraturii, iar numirea să fie făcută de către preşedintele României. Însă pentru ca acest lucru să poată fi posibil este necesară modificarea Constituţiei.
Conform procedurii actuale, selecţia şi propunerile pentru ocuparea funcţiilor de procuror general şi procuror-şef al DNA se fac de către ministrul de Justiţie. CSM trebuie să dea un aviz, dar acesta este doar unul consultativ, în timp ce atributul numirii efective în funcţie îi aparţine preşedintelui României.
Preşedintele a invocat lipsa de transparenţă a procesului de selecţie a procurorilor şefi, fapt ce nu a stimulat depunerea mai multor candidaturi.
„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a decis vineri, 18 ianuarie a.c., să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), domnul Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, doamna Mona-Maria Pivniceru. Motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie”, se arata într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Băsescu i-a cerut lui Pivniceru să schimbe modalitatea de selecţie a viitorilor candidaţi care-i vor fi propuşi. „Domnul preşedinte Traian Băsescu atenţionează că pentru a accepta, în viitor, propunerile făcute de ministrul Justiţiei este necesară revizuirea totală a procedurii de selecţie a procurorilor care urmează a-i fi propuşi pentru funcţii de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în Direcţia Naţională Anticorupţie”, se mai spune în comunicat.
„Ministrul Justiţiei a transmis joi, 27 decembrie 2012, Preşedintelui României, propunerile pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Niţu Tiberiu Mihail, respectiv a domnului Irimie Ioan pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Potrivit dispoziţiilor art.54 alin. 1 din Legea 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Justiţiei la sfârşitul lunii decembrie.
Propunerile formulate de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţia de procuror general şi pentru şefia DNA au fost respinse, pe 22 noiembrie, de CSM, într-o şedinţă tensionată. Tiberiu Niţu, candidatul pentru funcţia de procuror general, a fost iritat de întrebările comisiei, iar Mona Pivniceru s-a simţit şi ea stresată de interogatoriul lui Daniel Morar.
Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ, joi, numirea lui Ioan Irimie şi a lui Tiberiu Niţu la conducerea DNA, respectiv în funcţia de procuror general, ambii înregistrând cinci voturi „împotrivă” şi unul favorabil, acesta aparţinând ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru.