Val de scumpiri din cauza războiului din Ucraina. Muştarul şi-a dublat preţul în ultimele săptămâni, iar producătorii români, care cumpărau boabe de muştar din Rusia şi Ucraina, se plâng că marfa ajunge foarte greu.
Producătorii români obişnuiau să cumpere boabe de muştar din Ucraina şi Rusia, însă, odată cu izbucnirea războiului, mulţi au fost nevoiţi să se reorienteze. Aşa a făcut şi un producător de muştar din Codlea. Acesta s-a orientat spre Republica Moldova, însă spune că acum dă de două ori mai mult decât dădea înainte.
Astfel, dacă, anul trecut, o tonă de boabe de muștar se vindea cu 600 de euro, acum costă 1.200 de euro.
„Pe lângă faptul că a crescut foarte mult prețul la semințe, pe zona de semințe au apărut probleme și cu transportul, deoarece transportatorii sunt nevoiți să caute noi rute de ocolire a zonelor de conflict, ceea ce duce și la o creștere a transportului. Ca ordin de mărime, de trei ori a crescut transportul pentru un camion.”, a spus Sorin Turcu, administrator de companie, potrivit stirileprotv.ro.
O fabrică din Harghita face muştar integral din boabe, fără aditivi.
„Anul trecut am importat semințe de muștar din Ucraina, pentru că semințele de muștar din Ucraina au o calitate foarte bună. Dat fiind că acest lucru nu va fi posibil anul acesta, suntem foarte preocupați ce facem, avem stoc de semințe de muștar până în septembrie, și nu prea se găsește în România, și, dacă se găsește, are un preț așa de mare”, a spus Biro Jolan, producător de muștar.
Producția autohtonă de boabe de muștar s-a rezumat, în 2020, la doar 1.500 de tone. Astfel că, de la an la an, România importat tot mai mult, ajungând în 2021 la peste 4.200 de tone.
Reamintim că preţul coşului de cumpărături cu alimente de bază a crescut semnificativ în ultima jumătate de ani. Vorbim de o majorare între 25 şi 35%, în contextul izbucnirii războiului din Ucraina.
Dacă în septembrie 2021, o persoană din Bucureşti plătea 80 de lei pentru un coş de cumpărături cu alimente de bază precum pâine, lapte, carne, ouă şi chiar apă, suc şi bere, luna aceasta preţul aceluiaşi coş depăşeşte 100 de lei, fiind cu 20-30 de lei mai scump, conform unei analize realizate de Zf.ro.
Pe fondul războiului din Ucraina a fost generată o creşterea preţurilor cerealelor pe bursă, rapiţa, grâul şi porumbul fiind cu 50% mai scumpe faţă de acum şase luni.
Citeşte şi Veşti bune de la Guvern: TVA zero la alimente şi reducerea accizei la carburanţi