Două posturi TV din Ucraina retransmise în România. Consiliul Național al Audiovizualului a analizat joi solicitarea primită din partea Consiliului Național al Televiziunii și Radiodifuziunii din Ucraina și pe cea a societații Limited Liability Company ”Goldberry” de a retransmite pe teritoriul României posturile TV Rada TV şi Espreso. Măsura este menită să vină în ajutorul celor peste 80.000 de ucraineni staţionaţi în România.
„CNA informează distribuitorii de servicii de programe că pot retransmite cele două posturi fără a solicita acorduri de retransmisie din partea Rada TV și Espreso”, potrivit unui comunicat de presă.
Rada TV este canalul oficial de televiziune al parlamentului ucrainean. Până la relansarea sa în decembrie 2021, a difuzat transmisiuni în direct ale ședințelor parlamentului și alte programe legate de procesul de legiferare. Espreso TV este un post de televiziune pe internet care a început să funcționeze în noiembrie 2013. Espreso TV a permis difuzarea protestelor Euromaidan la nivel mondial.
Potrivit art. 5 din Decizia CNA nr. 72 din 02.02.2012 privind condițiile de eliberare și modificare a avizului de retransmisie:
(1) Distribuitorii de servicii de programe au obligaţia să aducă la cunoştinţa CNA orice modificare în documentele şi datele declarate, altele decât cele prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. c), în termen de 30 de zile de la data apariţiei modificării.
(2) În cazul modificării structurii ofertei de servicii şi/sau a localităţilor în care se asigură retransmisia, distribuitorul de programe va depune următoarele documente: a) cererea conform modelului prevăzut în anexa nr.1; b) solicitarea de modificare a avizului de retransmisie, conţinând lista nominală cu localităţile şi serviciile de programe care fac obiectul modificării, conform modelului prevăzut în anexa nr. 4, care face parte integrantă din prezenta decizie; c)declaraţia distribuitorului, semnată de reprezentantul legal al acestuia, în original, privind deţinerea drepturilor legale de retransmisie pentru serviciile de programe înscrise în anexa nr. 4.
(3) Modificarea structurii ofertei de servicii poate fi efectuată în condiţiile prevăzute la art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului. CNA va decide asupra modificării avizului de transmisie în termen de 30 de zile de la solicitare.
De la declanşarea războiului din Ucraina, în România au intraz 527.553 de cetăţeni ucraineni. Dintre aceştia au rămas pe teritoriul ţării noastre în jur de 80.000 de persoane.
Miercuri, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 54.217 de persoane, dintre care 8.910 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 4,1% faţă de ziua precedentă).
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.855 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 5,4%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 2.692 cetăţeni ucraineni (scădere cu 17,9%).