Iarnă de coşmar în România: Oameni înzăpeziţi, drumuri şi porturi închise VIDEO

Vremea rea a pus stăpânire pe România. Zeci de drumuri naţionale şi judeţene sunt închise din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, informează România TV. De asemenea, 11 localităţi au rămas fără curent, iar porturile maritime din Constanţa şi Agigea au fost închise, din cauza vântului puternic. Administrația Națională de Meteorologie a prelungit codul galben de ninsoare şi viscol.
Marilena Vili
26 ian. 2013, 07:35
Iarnă de coşmar în România: Oameni înzăpeziţi, drumuri şi porturi închise VIDEO

UPDATE 18.30 Armata a venit în sprijinul populaţiei acolo unde situaţia a fost cu adevărat critică, în judeţul Vrancea. Un echipaj format din doi militari, cu un mijloc autoşenilat de evacuare medicală, a intervenit în localitatea Ciuşlea din judeţul Vrancea pentru evacuarea unei persoane cu nevoi de dializă. De asmenea, un camion militar s-a deplasat la Homocea în sprijinul altor 11 persoane ce necesită dializă.

UPDATE 16.50 În judeţul Vaslui, un bebeluş în vârstă de cinci luni, aflat în stare gravă, a fost transportat până la ambulanţa care a rămas înzăpezită la Pădureni cu un utilaj de deszăpezire al primăriei Dimitrie Cantemir şi cu o autospecială şenilată. Copilul a fost preluat din localitatea Grumezoaia, unde ambulanţa nu a putut ajunge din cauza nămeţilor. După ce medicii de pe ambulanţă i-au acordat primele îngrijiri, bebeluşul a fost transportat la Spitalul Municipal Huşi.

Alţi doi copii în vârstă de cinci luni, respectiv doi ani, cu stări febrile, au fost preluaţi, sâmbătă, de la domiciliu lor din localitatea Gârdeşti, cu o maşină de teren a Primăriei, după ce ambulanţa trimisă la intervenţie a rămas, de asemenea, înzăpezită. Micuţii au fost duşi la Voineşti, de unde au fost transportaţi, apoi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.

UPDATE 16.30 Între Vrancea şi Galaţi, 400 de oameni sunt izolaţi în câmp. Aproximativ 80 de familii din Doaga locuiesc în blocuri în plin câmp şi spun că nimeni nu s-a gândit să le dea o mână de ajutor. „Primăria ar trebui să le dea oamenilor sprijinul necesar. Spre Doaga există autofreză, există o volă, oamenii vor primi sprijin, iar cu primarul localităţii o să am o discuţie mai specială”, a spus Marian Oprişan.

UPDATE 16.15 ISU Buzău a trimis o şenilată pentru a prelua o femeie însărcinată în 8 luni care s-a simţit rău, o persoană cu probleme cardiace de la Amara şi o alta cu probleme cauzate de astm, din comuna Boldu. Cele trei persoane au avut nevoie de ambulanţă, dar aceasta nu a putut ajunge la cazuri din cauza nămeţilor; ele vor fi preluate de aceeaşi ambulanţă, care le va transporta la spitalul din Râmnicu Sărat.

În judeţul Vrancea, 12 persoane aşteaptă ajutorul armatei pentru a fi transportate la centrul de dializă.

Drumuri şi porturi închise, oameni înzăpeziţi

UPDATE 16.20 În jud Vrancea, mai sunt doar opt drumuri judeţene închise, din cele 13 care erau. Sunt sectoare de drum blocate, dar nicio localitate nu este izolată pentru că există variante ocolitoare, potrivit preşedintelui CJ Vrancea, Marian Oprişan.

UPDATE 10.00: Se poate circula pe E 85 de la Tişiţa doar spre nordul Moldovei, spre Adjud.

Zeci de oameni au fost nevoiţi să îşi petreacă noaptea în apropierea unei benzinării din Tişiţa. Aceştia au fost opriţi de autorităţi de vineri pentru că drumul naţional Tişiţa-Tecuci a fost blocat din cauza zăpezii. În apropierea podului de la Cosmeşti, zăpada atinge aproape 3 metri, din cauza viscolului care a adus zăpada de pe câmp şi a împrăştiat-o pe carosabil. Două echipaje încearcă să cureţe zăpada, deoarece în timpul nopţii aceştia nu au putut acţiona. Şoferii care au fost opriţi de oamenii legii în zona Tişiţa sunt nemulţumiţi. Mulţi dintre ei au rămas fără combustibil, deoarece au stat cu motorul pornit toată nopatea să se încălzească. Mulţi dintre ei nu au vrut să-şi părăsească maşinile şi să meargă în cea mai apropiată localitate, în Focşani, şi să se cazeze, aceştia invocând probleme materiale.

Cetăţenii de la Tişiţa au fost invitaţi să meargă la Hotelul Sportivilor. Cei care mergeau pe relaţia Tecuci au mers, au avut parte de tot ce era necesar. Oamenii serioşi, înţelegători, au mers la spaţiul de cazare fără probleme. Grupul de 10-12 persoane care au rămas în drum nu au responsabilitate şi bun simţ civic. Au refuzat pentru că aşa au dorit„, a explicat preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan.

Traficul rutier a fost închis, sâmbătă, pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene din cauza ninsorii abundente şi a viscolului puternic. Pe alte drumuri naţionale, circulaţia auto a fost restricţionată pentru autoturismele mai mari de 3,5 tone.

Potrivit autorităţilor portuare, operaţiunile au fost sistate, sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 08.30, în porturile Constanţa Nord şi Constanţa Sud – atât maritim, cât şi fluvial, deoarece vântul suflă cu viteze de 60 – 70 km/h la ţărm, iar în larg poate ajunge şi depăşi 80 km/h, scrie Mediafax.

În această situaţie, pentru siguranţă, navele aflate în rada exterioară trebuie să stea cu motoarele pornite, evitând astfel intrarea în derivă. Totodată, vasele aflate la cheu trebuie să-şi întărească legăturile cu ţărmul, să asigure om de veghe şi trebuie să stea în permanenţă cu semnalele luminoase şi sonore în funcţiune.

Tot din cauza vântului puternic a fost restricţionată şi deplasarea convoaielor de barje pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, prin ecluza de la Agigea către portul Constanţa Sud – fluvial.

Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, 11 localităţi au rămas fără energie electrică.

Patru persoane au fost blocate în trafic, dar evacuate imediat, iar numărul total al persoanelor salvate s-a ridicat la 27, potrivit datelor prezentate de ministrul Administraţiei, vicepremierul Liviu Dragnea, la comandamentul de iarnă convocat, sâmbătă, la Guvern.

Două autobuze sunt blocate în trafic, fără pasageri.

Mai multe maşini au fost oprite şi la ieşire din Bârlad, în zona punctului de control Crasna, dar şi în zona Costeşti. Alte autoturisme se află de vineri seara blocate între Murgeni şi Fălciu. Oamenii sunt disperaţi, au terminat şi combustibilul şi alimentele. Vineri noaptea au avut loc mai multe operaţiuni de salvare la care s-a solicitat ajutorul armatei. 13 persoane au rămas înzăpezite, printre care se aflau şi doi copii, dar şi trei pacienţi care necesitau de urgenţă dializă.

„DN 24A care face legătura între Murgeni şi Huşi e închis. Am avut azi-noapte (vineri noapte n.r.) o intervenţie în care am reuşit să scoatem de acolo un număr de 13 persoane, iar trei aveau nevoie de dializă. În următoarea perioadă vom rezolva. Pe DN 24 e viscol. Am fost cu cei de la drumuri naţionale şi i-am văzut lucrând, dar după jumătate de oră drumul era la fel”, a declarat, la România TV, Radu Renga, prefect judeţ Vaslui.

Şi la ieşirea din Bârlad este o situaţie disperată. Un autocar cu 40 de cetăţeni din Republica Moldova care trebuia să ajungă în Italia a rămas blocat de mai bine de 24 de ore.

„Suntem pe drum de ieri (vineri n.r.) de la orele 11. Suntem blocaţi în oraşul Bârlad”, spune un bărbat.

„A fost foate frig. Nici ceai, nici nimic, autorităţile nu ne-au ajutat în niciun fel”, a adăugat un altul.

Situaţie incredibilă şi între Vrancea şi Galaţi, unde 400 oameni sunt izolaţi de zăpadă. 80 de familii din Doaga locuiesc în blocuri în plin câmp şi au rămas fără mâncare. Ei nu pot să plece din zonă şi spun că singura speranţă o mai au de la Dumnezeu. Dacă autorităţile i-au uitat, oamenii s-au unit şi au trecut la deszăpezit.

„Aşa ne merităm soarta? Suntem ai nimănui. Nu avem nici apă, nici pâine, nimic”, spune un bărbat.

„Nu avem ajutor de la nimeni, primăria nu ne ajută cu nimic”, a precizat un alt locatar.

Ca să îşi ia mâncare, merg pe jos câte 7 kilometri, până în prima localitate. În zonă există un singur magazin, dar nici acesta nu se poate aproviziona.

Elicopterele SMURD şi ambulanţele au intervenit la bolnavi

Un bărbat, de 57 de ani, din judeţul Vaslui, a suferit un infarct miocardic şi a fost preluat de un elicopter SMURD şi transportat de urgenţă la o clinică din Iaşi.

Şi în judeţul Galaţi au fost probleme. O femeie de 85 de ani a avut nevoie de ambulanţă, însă aceasta a rămas înzăpezită. Bătrâna a fost și ea preluată de un elicopter SMURD.

O salvare aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă Buzău a ajuns la un copil în vârstă de un an, care prezenta convulsii, din localitatea Boldu, tranzitată de DN 22 Râmnicu Sărat – Brăila, blocat din noaptea de joi spre vineri, din cauza viscolului, scrie Mediafax. Micuţul va fi transportat la spitalul din Râmnicu Sărat, iar dacă va fi nevoie medicii îl vor transporta la Spitalul Municipal din Buzău.

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit avertizarea cod galben de ninsoare şi viscol.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Kremlinul evocă retorica neprietenoasă a vicepreședintei SUA Kamala Harris
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!