Când va folosi Vladimir Putin arma nucleară. Care sunt paşii de urmat până la apăsarea „butonului roşu”

Vladimir Putin ar putea lansa o lovitură nucleară asupra Ucrainei dacă nu va reuţi că cucerească altfel capitala Kiev, a declarat Hristo Grozev, jurnalist de investigație la publicația Bellingcat, pentru postul de televiziune Ukraina 24.
Filip Stan
28 mart. 2022, 16:32
Când va folosi Vladimir Putin arma nucleară. Care sunt paşii de urmat până la apăsarea

Când va folosi Vladimir Putin arma nucleară. Președintele rus a declarat, la scurt timp după invadarea Ucrainei, că forțele nucleare ale națiunii sale ar trebui puse în alertă maximă, stârnind temeri că războiul ar putea escalada. Totuși, liderul de la Kremlin nu poate decide de unul singur apăsarea „butonului roșu”.

Când va folosi Vladimir Putin arma nucleară. Care sunt paşii de urmat până la apăsarea „butonului roşu”

„Un atac nuclear din Rusia poate avea loc într-o situație de eșec în capturarea Kievului. Putin poate da un astfel de ordin, dar armele nucleare nu sunt un buton roșu condiționat. Sunt cinci oameni pe lanțul de comandă înainte ca racheta să decoleze efectiv”, a spus Hristo Grozev pentru Ukraina 24.

Mircea Geoană, după ce Rusia a amenințat din nou cu armele nucleare: „NATO este pregătită să răspundă proporțional situației care ar putea apărea”

Afirmaţiile jurnalistului bulgar vin după ce secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a spus că Rusia, care a lansat un război la scară largă împotriva Ucrainei, se presupune că poate folosi arme nucleare în patru cazuri. „Nimeni nu doreşte un război nuclear, este o ameninţare la adresa existenţei civilizaţiei umane în general”, a spus fostul preşedinte rus, care a enumerat patru motive pentru care Vladimir Putin ar lua în calcul să folosească arme nucleare: în cazul în care Rusia este vizată de un atac cu rachete cu încărcătură nucleară; în cazul unei utilizări diferite a armelor nucleare împotriva Rusiei sau a aliaţilor săi; în cazul unui atac asupra infrastructurii critice menit să paralizeze forţele de descurajare nucleară ale Rusiei; în cazul unui act de agresiune împotriva Rusiei sau a aliaţilor săi care ameninţă existenţa ţării, chiar şi fără utilizarea armelor nucleare.

Cine stabilește în Rusia când sunt lansate bombe nucleare

Un document din 2020 numit „Principiile de bază ale politicii de stat ale Federaţiei Ruse privind descurajarea nucleară”, citat de Reuters, spune că preşedintele rus ia decizia de a folosi arme nucleare. O servietă mică, cunoscută sub numele de Cheget, care îl leagă pe preşedintele rus de reţeaua de comandă şi control a forţelor nucleare strategice ale Rusiei, este ţinută în permanenţă lângă acesta. Cheget nu conţine un buton de lansare nucleară, ci transmite ordinele de lansare către comandamentul militar central – Statul Major General. Mai departe, Statul Major General are acces la codurile de lansare şi dispune de două metode de lansare a focoaselor nucleare. Acesta poate trimite codurile de autorizare comandanţilor de arme individuale, care ar executa apoi procedurile de lansare. Există, de asemenea, un sistem de rezervă, cunoscut sub numele de Perimetr, care permite Statului Major General să iniţieze direct lansarea de rachete terestre, ocolind toate posturile de comandă imediate.

Rusia amenință iar cu armele nucleare. Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: „Prioritățile sunt armele precise cu rază lungă de acțiune”

Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani estimează că Rusia are 5.977 de focoase nucleare, mai mult decât orice altă ţară. Dintre acestea, 1.588 sunt desfăşurate şi gata de utilizare. Rachetele pot fi lansate de pe uscat, de către submarine şi de către avioane. Vladimir Putin a supervizat un test coordonat al forţelor nucleare ale Rusiei pe 19 februarie 2022, cu puţin timp înainte de declanţarea invaziei în Ucraina.

SUA se pregătesc de război nuclear cu Rusia. Echipa specială „Tigrul” întocmeşte planul de răspuns la atacul Moscovei

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!