Alimentul banal care e recomandat să fie consumat între mese. Curmalul face parte din familia palmierilor ”Phoenix Dactylilfera” și e originar din Orientul Mijlociu. Fructele sale sunt de mii de ani printre alimentele de bază pentru oamenii care locuiesc în acea zonă. Consumul de curmale era atât de obișnuit pentru locuitorii regiunii, încât egiptenii făceau inclusiv vin din curmale.
Alimentul banal care e recomandat să fie consumat între mese. E foarte sățios, întărește sistemul imunitar și previne bolile cardiovasculare
Curmalele se numara printre fructele cele mai bogate in calorii, mai ales din cauza faptului ca sunt consumate, in mod obisnuit, atunci cand sunt uscate. Cele mai multe calorii provin din carbohidrati, dar si din proteine. Cu toate astea, curmalele contin cantitati insemnate de minerale si vitamine, dar si fibre.
Curmalele sunt unele dintre fructele cele mai bogate in vitamine si antioxidanti. Printre vitaminele pe care le conțin se numără Vitamina A – 149 UI * 3% din DZR, Vitamina K – 2,7 mcg * 3% din DZR, Thiamina (B1) – 0.1 mg * 3%din DZR, Riboflavina (B2) – 0,1 mg * 4% din DZR, Niacina (B3) – 1,6 mg * 8% din DZR, Colina (B4) – 9,9 mg, Vitamina B6 – 0,2 mg * 12% din DZR, Folati – 15 mcg * 4% din DZR, Acid pantotenic – 0,8 mg * 8% din DZR, Betaina – 0,4 mg.
Curmalele se numără printre alimentele care conțin o cantitate deosebit de mare de fibre. Astfel, în doar 100 de grame de curmale se află chiar șapte grame de fibre, o cantitate potrivită pentru a spori performanța sistemului digestiv. Datele unei cercetări publicate în British Journal of Nutrition a arătat că fibrele din curmale ajută la eliminarea constipatiei si reglează tranzitului intestinal.
Totodată, curmalele au o cantitate mare de antioxidanți, ceea ce demonstreză că aceste curmale ajută organismul în lupta cu nenumărate boli și afecțiuni. Antioxidantii apără celulele corpului de vestiții radicali liberi, substanțe care destabilizeaza sistemul imunitar și pot duce la apariția unor boli, spune un articol International Journal of Biomedical Science.
Mai mult decât atât, un consum calculat de curmale are un efect benefic asupra sistemului circulator și contribuie la reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale și a altor afecțiuni, potrivit unui studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry. De altfel, consumul de curmale contribuie la scaderea valorilor de colesterol „rau”, unul dintre factorii care duc la aparitia bolilor cardiovasculare.