Planta banală care e un adevărat pericol pentru sute de mii de român. Această plantă are un efect toxic pe cei care suferă de alergie, iar în sezonul vară-toamnă face prăpăd . Ambrozia căci despre ea este vorba este planta de care românii trebuie să se ferească. Medicii atrag atenția și spun că este un pericol, însă există metode prin care te poți feri de ea.
Planta banală care e un adevărat pericol pentru sute de mii de români! Specialiștii trag semnalul de alarmă!
Cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice. Confundată frecvent cu pelinul, ambrozia este o plantă toxică ce poate fi un real pericol pentru persoanele alergice.
Este rezistentă la secetă şi arşiţă, fapt ce a determinat ca în ultimii ani secetoşi buruiana să aibe condiţii favorabile să se dezvolte foarte rapid şi să cuprindă areale întregi. Perioada de vegetaţie se încheie odată cu primele brume şi îngheţuri din luna decembrie. Buruiana ambrozia produce mari cantităţi de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcţie de condiţiile pedoclimatice şi se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanţe foarte mari, cu precădere în verile secetoase.
Cum se manifestă alergia la ambrozia
Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită şi astm, dar pot apărea şi simptome cutanate, inclusiv urticarie şi angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din şocul anafilactic.
Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing (respiraţie şuierătoare).
Abordarea terapeutică este complexă şi trebuie să includă: Evitarea expunerii la polen, care poate ameliora simptomele rinoconjunctivitei alergice. Expunerea la polen poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiţionat cu filtre, prin închiderea ferestrelor în timpul zilei şi prin diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului polinic. Tratamentul simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozia, care este stabilit de medicul alergolog.