Traian Băsescu se află de câteva zile într-o clinică privată din Bruxelles, după ce s-a spus că ar fi suferit un AVC. Fostul președinte a ajuns la spital la scurt timp după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut miercuri decizia instanței de fond și a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. În urma deciziei Instanţei, fostul preşedinte pierde toate beneficiile pe are le are un fost şef de stat din România.
Maria Băsescu, soția fostului șef de stat, a confirmat în această dimineață că Traian Băsescu încă se află la spital.
Ținând cont de istoricul medical al lui Traian Băsescu, Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală, a explicat la ce riscuri este expus fostul președinte.
Întrebată în ce măsură afecțiunea pulmonară poate afecta organismul unui om vârsta lui Băsescu (70 de ani), Mahler a explicat: „BPOC este o bronșită cronică obstructivă care produce treptat distrucția plămânului. E o boală a fumătorului în care plămânul se distruge la nivelul unei inflamații cronice. Dar această inflamație nu rămâne doar acolo, ci se extinde. Ne așteptăm să aibă insuficiență respiratorie, ne așteptăm să fie afectată inima. Din păcate afectează și sistemul nervos pentru că lipsa de oxigen poate duce la amețeli, anxietate. Calitatea vieții e profund afectată”.
„Există pericolul de pierdere a vieții?”, a întrebat-o Victor Ciutacu, realizatorul emisiunii „Punctul de Întâlnire” pe Beatrice Mahler. „Din păcate, pacientul cu BPOC, dacă e fumător și continuă să fumeze, își pierde capacitatea pulmonară mult mai repede. Majoritatea celor cu BPOC face pneumonii, moment în care funcția pulmonară se defectează”, a mai spus medicul la RomâniaTv.