În timp ce Rusia este sancţionată de toţi partenerii occidentali ai României, MApN şi MAI alimentează maşinile de la Lukoil DOCUMENTE

Instituţiile cele mai implicate în securitatea României, atât pe plan extern cât şi intern, Ministerul Apărării şi Ministerul Afacerilor Interne, îşi alimentează automobilele cu carburant de la staţiile Lukoil, conform contractelor dintre cele două ministere şi compania rusească.
Filip Stan
30 mart. 2022, 15:59
În timp ce Rusia este sancţionată de toţi partenerii occidentali ai României, MApN şi MAI alimentează maşinile de la Lukoil DOCUMENTE

Toate marile companii ruseşti au suferit sancţiuni din partea statelor occidentale, în acelaşi timp marile firme din vest retrăgându-se de pe piaţa rusească, dar deşi autorităţile române declară că sprijină întru totul deciziile luate împreună cu partenerii din UE şi NATO, existenţa unor contracte încheiate cu Lukoil înainte de declanşarea războiului din Ucraina fac posibilă apariţia unor situaţii stânjenitoare, mai ales că sunt implicate exact ministerele „de forţă”, MApN şi MAI.

Scandalul a pornit de la deputatul USR Emanuel-Dumitru Ungureanu i-a întrebat pe miniștrii Apărării și pe cel al Afacerilor Interne dacă instituţiile pe care le conduc sau altele structuri aflate în subordinea lor au contracte comerciale cu compania rusească Lukoil.

Ungureanu a precizat faptul că „Uniunea Europeană, state membre NATO, dar și alte guverne aliate impun sancțiuni asupra companiilor rușești cu scopul de a determina GFederația Rusă să renunțe la agresiunea asupra Ucrainei”, potrivit Newsweek.

Deputatul USR a adăugat că potrivit „informațiilor apărute în presă și disponibile pe portalul Serviciului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Lukoil România a încheiat 3.785 de contracte prin achiziție directă, 103 prin procedură simplificată și 96 prin licitație deschisă cu diverse instituții publice din România.”

Contract Lukoil

În răspunsul trimis, ministrul Apărării, Vasile Dâncu, arată cu degetul în direcția Oficiului Național pentru Achiziții Centrtalizate (ONAC), instituție pe care o face exclusiv responsabilă de parafarea contractelor cu companiile rusești.

Potrivit lui Dâncu, „la nivel național, (n.r. ONAC) a atribuit, la începutul anului 2021, Acordul- cadru nr. 1562/CN/8.02.2021 privind alimentarea autorurismelor pe bază de card, în folosul utilizatorilor principali, din care fac parte și autoritățile contractante (unitățile militare desemnate).”

Acordul-cadru a fost semnat cu trei operatori economici, OMV, Lukoil și Rompetrol, iar atribuirea contractelor subsecvente se face prin reofertarea celor trei companii.

Valabilitatea acordului este de 48 de luni de la data semnării, respectiv 8.02.2021- 07.02.2025.

Citește și: Florin Cîţu: „Preşedintele Zelenski va susţine un discurs în Parlamentul României săptămâna viitoare”

Ministrul Apărării precizează că în urma desfășurării, la începutul fiecărui an calendaristic, a procesului de reofertare, ONAC stabilește operatorul economic cu care se vor semna contractele subsecvente în anul respectiv. „Pentru anii 2021 și 2022, operatorul economic câștigător al contractelor subsecvente a fost OMV- Petrom”, a spus el. Asta nu înseamnă că în anii următori Lukoil poate încheia un contract subsecvent de furnizare de combustibil pentru autovehiculele structurilor din suboerdinea MApN.

Totuși, în prezent Ministerul Apărării „are în derulare acorduri-cadru încheiate cu Lukoil pentru furnizarea de uleiuri și unsori.”

În ceea ce privește rezilierea Acordului- cadru cu compania rusească, Dâncu subliniază că decizia „intră în competența ONAC și se efectuează cu respectarea clauzelor contractuale și a prevederilor legislației incidente.”

Contract Lukoil

La rândul său, ministrul de Interne Lucian Bode a subliniat, în răspunsul remis lui Ungureanu, că „la nivelul MAI „au fost identificate două structuri care au relații contractuale cu una dintre companiile la care faceți referire”. Bode nu a precizat  dacă este vorba de Lukoil sau de Gazprom. El a dat însă asigurări că „problematica expusă se află în atenția structurilor de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne”, de asemenea, fără alte detalii referitoare la o eventuală reziliere a contractelor.

Surse din MAI au declarat Newsweek România că „două din patru contracte au fost denuntate, iar alte două sunt în stadiul de notificare cu scopul denunțării.”

Lukoil e prezentă în România prin două mari entități: Lukoil România SRL și Petrotel-Lukoil SA. Prima operează o rețea de 314 benzinării, iar cea de-a doua deține o rafinărie în Ploiești.

Însă imperiul lui Alekperov din România este mai vast și cuprinde producția și distribuția de energie electrică, inclusiv parcuri de producție a energiei eoliene operate de Land Power SA în județul Constanța.

Mai mult, Lukoil are o licență de explorare a unui zăcământ de gaze naturale în Marea Neagră împreună cu Romgaz, producătorul nostru de gaze naturale, pe care anunțase, în urmă cu doi ani, că intenționează să o vândă.

Rușii de la Lukoil au probleme mari cu legea din România, fiind în prezent în atenția autorităților judecătorești. Dosarul în care conducerea rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploieşti, dar şi compania care administrează rafinăria şi firma mamă, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, au fost achitate, de două ori, în procese pe fond, va fi rejudecat.

După ce au fost trimise în judecată pentru infracţiuni la Legea societăţilor comerciale, folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani, dosarul va fi rejudecat, din nou, după ce Curtea de Apel Ploieşti a dispus acest lucru, joi.

Decizia este definitivă.

Citeşte şi: Adrian Câciu anunţă finalizarea unei noi scheme de ajutoare de stat pentru companiile româneşti. Un nou jalon PNRR încheiat, susţine PSD

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Cât costă kilogramul de carne de miel în Piața Obor. Partea din animal care se vinde cu 29 de lei
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Carnea de miel, prețuri uluitoare. E mai ieftin în Marea Britanie
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea Britanie a pus interdicție la graniță. Decizie pentru românii care stau sau merg în Regatul Unit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Scad drastic dobânzile la rate. Decizia Băncii Centrale aduce vești bune românilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai