Într-un discurs televizat, Volodimir Zelenski a declarat că discuţiile de pace cu Rusia continuă „dar pentru moment sunt doar vorbe, nimic concret”, a relatat Reuters. Zelenski a precizat că Ucraina se pregăteşte pentru atacurile ruseşti în Donbas.
Moscova a declarat că îşi va reduce atacurile în jurul Kievului şi al oraşului Cernigiv din nordul ţării. Zelenski a mai spus că Ucraina are dreptul să ceară arme de la comunitatea internaţională, deoarece a fost centrul luptei globale pentru libertate.
Profeţia unui evanghelist celebru despre războiul ruso-ucrainean: „Putin este constrâns de Dumnezeu. Scopul lui nu este acela de a cuceri Ucraina”
„Libertatea trebuie să fie înarmată la fel ca şi tirania”, a spus el. Președintele Volodimir Zelenski a reiterat, miercuri seara, faptul că ucrainenii nu se vor încrede în nimeni, „în nico construcție verbală frumoasă”, subliniind că singura realitate pe care poporul său o ia în considerare este cea de pecâmpul de luptă. Mai mult decât atât, liderul de la Kiev spune că țara sa nu va renunța la nimic.
Suedia s-a răzgândit în privința alianțelor militare. Cât de posibilă este aderarea țării la NATO
Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a anunțat miercuri, 30 martie, că nu exclude o aderare a țării sale la NATO, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Până acum, premierul îşi exprimase preferinţa ca țara sa să rămână în afara alianţelor militare. ”Nu exclud în niciun fel aderarea la NATO. Vreau ca noi să facem o analiză aprofundată a posibilităţilor pe care le avem în această situaţie, ameninţările şi riscurile asociate pentru a lua cea mai bună decizie pentru Suedia”, a afirmat lidera social-democrată într-un interviu acordat televiziunii publice SVT.
Lovitură de teatru: Rusia neagă „orice progres” la negocieri şi continuă bombardamentele
Suedia este oficial nealiniată militar, chiar dacă este parteneră a Alianţei Nord-Atlantice şi a abandonat linia de neutralitate strictă după sfârşitul Războiului rece.
În ziua în care Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, Magdalena Andersson respinsese aderarea, afirmând că ”într-o astfel de situaţie, este crucial ca linia Suediei în politica sa de securitate să rămână neschimbată”.
La 8 martie, ea intrase într-o polemică chiar, afirmând că o candidatură suedeză ar risca să ”destabilizeze” securitatea în nordul Europei. Moscova este foarte ostilă intrării Suediei şi a Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică.
În Suedia, războiul din Ucraina a provocat un salt spectaculos în favoarea aderării, cu aproape 50% din populaţie pronunţându-se pentru alăturarea la NATO, potrivit mai multor sondaje apărute de la începutul lunii martie.