Structură an şcolar. Elevii din Suedia şi Franţa au mai multe zile de şcoală decât cei din România

Elevii din Suedia şi Franţa au mai multe zile de şcoală decât cei din România, arată un raport oficial al Eurydice din septembrie 2021. Reamintim că în România, anul şcolar 2022 - 2023 va fi structurat în cinci module de învăţare şi cinci vacanţe.
Loredana Brumă
01 apr. 2022, 11:58
Structură an şcolar. Elevii din Suedia şi Franţa au mai multe zile de şcoală decât cei din România

Structură an şcolar. Elevii din Suedia şi Franţa au mai puţine zile de vacanţă decât cei din România. Aceştia au patru vacanţe într-un an şcolar, plus vacanţa de vară.

Structură an şcolar. Elevii din Suedia şi Franţa au mai multe zile de şcoală decât cei din România

Potrivit unui raport oficial al Eurydice din septembrie 2021, privind numărul de zile de școală din statele europene pe anul școlar în curs, în Suedia sunt 178 de zile de școală, în Franța 162 (primar, gimnaziu) sau 180 (liceu), în România elevii au 172 de zile de cursuri.

Citeşte şi Structură an şcolar. Apare o vacanţă „mobilă” pentru elevi. Fiecare inspectorat va decide perioada

Antonia, o elevă din Suedia, spune că şcoala începe în luna august, la câteva zile diferență în funcție de regiune. Prima vacanță este cea de toamnă şi este o săptămână, în luna octombrie. Următoarea vacanță în decembrie-ianuarie şi are o durată de două săptămâni. O altă vacanță este pentru sporturile de iarnă. Aceasta este decalată pe regiuni şi durează o săptămână. Are loc în lunile februarie și martie. Vacanța de Paști este o săptămână și cuprinde zilele de Paște Catolic – Protestant.

În general, anul școlar se termină în prima săptămână de iunie în regiunea Göteborg. Vacanța de vară ţine până în a doua săptămână de august (inclusiv). Anul școlar, apoi, se reia pe același model.

Antonia a precizat că decalarea vacanţelor şcolare în funcţie de regiune este legată de turism şi economie. În acest fel se evită aglomerațiile în stațiuni.

Anul şcolar se împarte în Suedia în două semestre: de toamnă şi de primăvară. Al doilea semestru începe după vacanţa de sărbători de iarnă., potrivit edupedu.ro. 

Pe lângă aceste vacanţe, şi în Suedia, la fel ca în România, mai sunt câteva zile libere prilejuite de zile naţionale, sărbători specifice culturii suedeze, zile în care profesorii corectează pentru examene naționale ori zile în care cadrele didactice au cursuri. Elevii stau acasă în aceste zile.

În ceea ce priveşte tezele, Antonia spune că nu există lucrări ale căror note să aibă o pondere mai mare decât celelalte evaluări în calculul unei medii școlare. Evaluări naționale au loc semestrial / anual la suedeză, matematică, engleză, prin care profesorii verifică dacă nota acordată elevului e similară celei de la clasă. Notele în Suedia sunt litere, nu numere, iar literelor le corespund punctaje.

Doar în ultimul an de gimnaziu și în ultimul an de liceu se calculează punctaje similare unor medii din România. Acestea vin din adunarea punctelor corespunzătoare notelor-litere obținute la materii, împărțite la câte sunt.

Pentru ultimul an de gimnaziu, punctajul (mediile de la fiecare materie, adunate, formând o notă de câteva sute de puncte) contează la intrarea la liceu.
Pentru ultimul an de liceu, aceste punctaje contează la nota finală (Bacalaureat nu există în Suedia) luată în considerare la admiterea în facultăți, mai indică Antonia.

Citeşte şi Structura anului școlar 2022-2023. Se renunţă la teze. Sorin Cîmpeanu: Va avea loc o evaluare standardizată la final de an şcolar

Cum este structurat anul şcolar în Franţa

Lucile, o elevă în ultimul an de liceu din Franţa, spune că anul școlar începe în prima săptămână de septembrie. Prima vacanță este de toamnă şi are două săptămâni. Următoarea vacanță cuprinde sărbătorile de iarnă și are trei săptămâni. Vacanța de sporturi este de două săptămâni şi vine în februarie-martie. Aceasta este decalată pe trei zone (A, B, C). Vacanța de primăvară are tot două săptămâni și este diferită  în funcție de zonă. În prima săptămână din iulie se termină anul școlar și începe vacanța de vară.

Anul școlar francez 2021-2022 a început pe 2 septembrie 2021 și urmează să se termine pe 7 iulie 2022.

Mediile școlare – elevii francezi își calculează pe trimestre mediile școlare, folosind aceeași metodă ca în România. Trimestrele nu vin după fiecare vacanță școlară și nu sunt conforme. Nu există teze sau lucrări care să conteze mai mult la medie decât alte lucrări / evaluări. Accentul se pune în liceu pe anumite materii în cadrul susținerii examenului de Bacalaureat.

Reamintim că în România, ministrul Educației a anunţat recent că se va renunțe la semestre și teze. Anul şcolar 2022 – 2023 va fi structurat în cinci module de învăţare şi cinci vacanţe.

Noua structură a anului școlar 2022-2023, propusă de Ministerul Educației:

5 septembrie – 21 octombrie – modulul 1

24-30 octombrie – prima vacanta, vacanță de toamnă pentru toți elevii

31 octombrie – 22 decembrie – modulul 2

23 decembrie – 8 ianuarie 2023 – a doua vacanta, vacanța de iarnă

9 ianuarie – februarie – modulul 3

6-24 februarie (a doua sapt / a treia sau a 4 sapt din februarie) – vacanţă, decizia o ia fiecare Inspectorat scoalar în parte

februarie – 6 aprilie – modulul 4

8 aprilie – 23 aprilie – vacanța de primăvară

24 aprilie – 16 iunie – modulul 5

17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Animalul rar care a fost surprins pe teritoriul României. Vânează alături de pereche și sunt deosebit de agresivi. Unul dintre parteneri sperie prada şi o conduce spre celălalt
Capital.ro
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultimul boem al secolului XX. S-a stins singur și trist, înconjurat doar de pisicile sale
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Elevii înotători din Constanța se confruntă cu lipsa apei calde din cauza datoriilor Palatului Copiilor
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni