De ce cere Putin „ţărilor neprietenoase” să plătească gazele importate din Rusia în ruble. Analiza The Guardian

Vladimir Putin răspunde sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei după invadarea Ucrainei. Liderul de la Kremlin a cerut ca gazul vândut țărilor "neprietenoase" Rusiei să fie plătit în ruble. "Dacă nu plătesc în ruble de la 1 aprilie, vom considera că aceasta este o nerespectare a contractelor de gaze, iar în acest caz, contractele existente vor fi oprite”, a spus Vladimir Putin.
Alina Andrei
01 apr. 2022, 14:44
De ce cere Putin

Președintele Vladimir Putin a anunțat joi că, potrivit unui nou decret semnat privind tranzacționarea cu gaze naturale cu „țări neprietenoase”, companiile importatoare vor trebui să deschidă conturi în ruble în băncile rusești, iar plățile ar trebui să vină din aceste conturi.

Putin a făcut aceste comentarii în timpul unei întâlniri virtuale pe care o prezida pentru a discuta măsurile de sprijinire a companiilor aeriene ruse afectate de sancțiunile occidentale.

„Am semnat un decret privind o nouă procedură de plată în ruble a gazului rusesc, de către țările neprietenoase. Noul ordin va intra în vigoare la 1 aprilie. Dacă nu plătesc în ruble de la 1 aprilie, vom considera că aceasta este o nerespectare a contractelor de gaze, iar în acest caz, contractele existente vor fi oprite”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri guvernamentale.

Citeşte şi: Vladimir Putin a semnat decretul privind plata gazelor în ruble. Ţărilor care nu îl respectă le va fi tăiat gazul, începând de vineri

Potrivit TASS, Banca Rusiei trebuie să stabilească în termen de 10 zile procedura de deschidere a conturilor speciale în valută pentru cumpărătorii străini de gaze.

Nu este clar dacă Putin intenționează să rupă contractele existente, care stabileau ca plata să fie făcută în euro sau dolari, dar Germania, care importă de la ruşi circa 40% din consumul de gaz al ţării, nu își asumă niciun risc, avertizând marii utilizatori industriali de gaze că se află într-un impas. Germania ar putea chiar să raționalizeze gazul.

Citeşte şi: Putin dezbină Europa. Prima ţară care cumpără gaz rusesc în ruble

Analiştii de la The Guardian se întreabă de ce plata exporturilor rusești în ruble a devenit o problemă majoră pentru Kremlin și dacă Putin ar putea extinde plata în ruble şi pentru exporturile de petrol, cereale, îngrășăminte, cărbune, metale și alte mărfuri cheie.

De ce vrea Putin plata în ruble?

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, rubla s-a devalorizat masiv faţă de dolar şi euro. Doar o intervenție a băncii centrale ruse a reuşit să stabilizeze pentru moment situaţia. Odată cu devalorizarea rublei, exporturile Rusiei aveau să aducă mai puțini bani la buget, iar acest lucru se traduce prin mai puţin bani destinaţi finanţării armatei lui Vladimir Putin.

O rublă puternică nu doar că va aduce mai mulţi bani pentru Rusia, dar este şi o chestiune de orgoliu pentru Putin. De aici dorinţa liderului de la Kremlin de a obliga ţările cu care are contracte comerciale să plătească pentru exporturile de gaze rusești în moneda Rusiei.

Un fond mai mare de ruble, generat de cererea mare venită din partea companiilor care au contract cu Rusia, ar permite Moscovei să combată dominația SUA, prin intermediul dolarului, a piețelor monetare globale, deși nu este clar de ce China ar sprijini un astfel de plan, scrie The Guardian.

Unii analiști au speculat, de asemenea, că dolarul și euro sunt monede mai puţin utile Moscovei în a această perioadă pe fondul sancţiunilor economice internaţionale impuse Rusiei după invadarea Ucrainei. De exemplu, fără acces la dolari și euro prin intermediul schimburilor internaționale, Rusia propune, de asemenea, să plătească dobânda pentru datoriile sale în euro tot cu ruble.

 

Din ce țări se așteaptă Putin să primească plăţi în ruble pentru gaze?
Tările „neprietenoase” Rusiei sunt cele care au impus sancțiuni după invadarea Ucrainei. Acordurile cu companii și persoane fizice din acele țări trebuie să fie aprobate de o comisie guvernamentală.

Printre aceste țări se numără SUA, statele membre UE, Marea Britanie, Japonia, Canada, Norvegia, Singapore, Coreea de Sud, Elveția și Ucraina. Unele dintre aceste ţări, respectiv SUA și Norvegia, nu cumpără gaze din Rusia.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Cât de des ar trebui să mănânci pepene roșu. Sunt persoane care nu trebuie să consume zilnic
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava' în Eforie Nord
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Curtea Supremă a amânat execuția unui deținut din Texas cu 20 de minute înainte de injecția letală
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'