Timp de secole, în Orientul Apropiat, pantofii cu tocuri înalte au fost purtaţi drept încălţăminte pentru călărie, scrie descoperă.ro.
„Când soldatul se ridica pe scările şeii, tocurile îl ajutau să ia o poziţie din care să poată să tragă cu arcul mai eficient”, a a explicat Elizabeth Semmelhack, de la Bata Shoe Museum, din Toronto. În Europa, tocurile înalte au fost adoptate ca accesorii ce creau o înfăţişare virilă, o adevărată imagine a masculinităţii.
Pe măsură ce purtarea tocurilor a fost adoptată şi de oamenii cu statut socio-economic scăzut, aristocraţii au simţit nevoia să se diferenţieze şi au mărit dimensiunea tocurilor.
Una dintre cele mai reprezentative personalităţi care a adoptat această modă a fost Ludovic al XIV-lea al Franţei care, prin purtarea tocurilor înalte şi roşii îşi suplimenta înălţimea, de doar 1,63 metri, cu 10 centimetri.
Cu timpul, multe elemente din moda masculină au început să fie întâlnite şi în rândul femeilor.
„În 1630, femeile îşi tăiau părul şi îşi adăugau epoleţi la haine…fumau pipă şi purtau pălării şi erau foarte masculine. Iată motivul pentru care femeile au adoptat tocurile, într-un efort de a-şi face ţinutele să pară mai masculine”, susţine Semmelhack.
Din acest moment, până la sfârşitul secolului al XVII-lea, a existat o modă unisex a pantofilor.
Din secolul al XVIII-lea, tocurile au început să se diferenţieze iar: pentru bărbaţi ele deveneau mai late şi mai joase, în timp ce tocurile femeilor erau mai subţiri şi mai înalte.