Lovitură de teatru. Rusia cere reluarea negocierilor cu Ucraina

Rusia şi Ucraina au avut luna trecută mai multe runde de discuţii în Belarus, însă delegaţiile din cele două ţări s-au întâlnit săptămâna trecută la Istanbul, în Turcia.
Filip Stan
02 apr. 2022, 22:46
Lovitură de teatru. Rusia cere reluarea negocierilor cu Ucraina

Discuţiile dintre Rusia şi Ucraina nu au fost uşoare, dar este important ca acestea să continue, a relatat sâmbătă agenţia de presă rusă RIA, care a citat o declaraţie făcută de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Belarus, care urmează să fie difuzat sâmbătă seara, Peskov a mai spus că Rusia ar dori să continue discuţiile cu Ucraina în ţara vecină Belarus, dar că Kievul nu este de acord cu ideea.

Război în Ucraina. Rusia bombardează intens oraşele, Ucraina oferă recompense uluitoare pentru capturarea unui tanc
Rusia şi Ucraina au avut luna trecută mai multe runde de discuţii în Belarus, însă delegaţiile din cele două ţări s-au întâlnit săptămâna trecută la Istanbul, în Turcia.

Pe de altă parte, agenţia Interfax Ukraina l-a citat sâmbătă pe negociatorul ucrainean David Arahamia care a spus că locul unei întâlniri între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski va fi cel mai probabil Turcia.

Arahamia a anunţat că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a sunat vineri pe Putin şi pe Zelenski „şi a părut să confirme din partea sa că sunt gata să aranjeze o întâlnire în viitorul apropiat”. „Nici data, nici locul nu sunt cunoscute, dar credem că cel mai probabil ar putea fi Istanbul sau Ankara”, a adăugat negociatorul ucrainean.

Ucraina: Odesa înfruntă războiul cu umor şi a organizat de 1 aprilie festivalul Humorina-Javelina

Oraşul Odesa, cunoscut drept capitala ucraineană a umorului, înfruntă războiul cu zâmbetul pe buze, pentru că umorul – a explicat sâmbătă pentru EFE comediantul Jacob Gopp – „a fost, este şi va fi întotdeauna o armă extrem de puternică împotriva propagandei”.

În fiecare an, Odesa organizează de 1 aprilie, de Ziua Păcălelilor, un festival, intitulat Humorina, la care are loc o mare defilare cu persoane deghizate, precum şi spectacole de muzică şi de comedie.

În contextul invaziei ruse din Ucraina, evenimentul, deşi a „supravieţuit”, a avut loc într-un format mult redus, sub auspiciile primăriei, care a dorit să menţină ridicat moralul populaţiei. Anunţul a fost făcut acum o săptămână de primarul Odesei, Ghenadii Truhanov: „Cu un război în ţară, umorul este cea mai puternică armă la îndemâna noastră”.

Transnistria se mobilizează pentru a trimite trupe în Ucraina
În timpul festivalului, care în acest an a fost rebotezat Humorina-Javelina (o aluzie la sistemele portabile antitanc Javelin, preferatele militarilor ucraineni în lupta cu tancurile ruse – n.r.), a avut loc un spectacol în gara din oraş – unde în fiecare zi refugiaţii încearcă să părăsească Odesa – în care „performerii” urau bun venit şi apoi îşi luau imediat la revedere de la un rus care se întorcea la el în ţară, dar şi un maraton prin internet pentru strângerea de fonduri pentru trupe.

Locuitorii Odesei au faimă de glumeţi şi sunt cunoscuţi pentru felul lor de a vorbi care îi amuză nespus pe rusofoni, explică Gopp. „Spunem ceva şi vorbitorilor de limbă rusă li se pare distractiv”, rezultatul unui mix de limbi şi culturi care au marcat acest oraş cu un milion de locuitori din sudul Ucrainei.

Evrei (până în 1917, reprezentau 30% din populaţie), greci, moldoveni, georgieni… şi-au stabilit o manieră proprie de a comunica şi au adoptat expresii singulare care îi diferenţiază pe locuitorii Odesei de restul ucrainenilor.

De la începutul războiului, Odesa nu a suferit atacuri importante, iar centrul său, de mare valoare istorică datorită clădirilor clasice şi moderne, este intact. Acest lucru i-a făcut pe unii comercianţi să-şi redeschidă magazinele, astfel că în prezent în oraş sunt deschise restaurante şi chiar câteva magazine de haine.

Pe străzi, pot fi observate mici pancarte şi graffiti care fac referire cu umor la război. Într-unul Putin este numit Putler, iar pe altele este imprimat deja faimosul răspuns dat ruşilor de militarii ucraineni care păzeau Insula Şerpilor din Marea Neagră: „Navă rusească: Du-te naibii!”

„Această frază a devenit ‘virală’ în două sau trei zile şi este un exemplu al modului în care umorul ne poate ajuta”, explică Gopp, care spune că rămâne în Odesa pentru că este încrezător că trupele ruse nu vor ajunge aici. Oraşul „este protejat de Dumnezeu şi de trupele ucrainene”, spune el, şi aminteşte că Odesa nu a fost bombardată nici măcar în timpul asediului nazist.

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii până pe 23 august. Vești bune, bani și fericire pentru 4 nativi
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe vehicule. Guvernul a dat ordin. Amenzi din 1 septembrie
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
TOȚI ȘOFERII TREBUIE SĂ ȘTIE ASTA! Schimbări în Codul Rutier
Adevarul
Impactul declarațiilor ÎPS Teodosie: Normele religioase stricte lasă urme care persistă și în viața adultă ANALIZĂ
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Dispozitiv obligatoriu pentru mașini. E ordin de la UE
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Oana Niculescu Mizil, transformată TOTAL de când e o femeie singură! A rupt plaja-n două când s-a ridicat de pe şezlong
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Când vor intra pensiile recalculate pe card! Data la care se livrează pensiile în luna septembrie
Capital.ro
Românii PIERD BANII. Ajutorul de care au maximă nevoie: Rușine națională!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
substantial.ro
Îmbulzeală la Mănăstirea Lainici pentru pachetele gratuite, situația calmata cu intervenția jandarmilor
MediaFlux
LOTIVURĂ pentru TRUMP! CUTREMUR în ALEGERI din cauza DOSARULUI PENAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!