Românii care au găzduit refugiați ucraineni primesc bani de la stat pentru decontarea alimentelor. Momentan, este vorba despre 20 de lei pe zi, pentru fiecare persoană găzduită.
Recent, Guvernul a adoptat un act normativ prin care a majorat ajutorul oferit românilor care îi găzduiesc pe ucraineni. După ce va fi publicat, românii vor primi în loc de 20 de lei, 50 de lei pe zi pentru fiecare refugiat din Ucraina pe care l-a primit în casă.
„Se prevede faptul că în primele trei zile lucrătoare ale lunii se depun documentele aferente lunii anterioare. Referitor la cei 50 de lei prevăzuți în legislație pentru cazare, trebuie precizat faptul că nu avem încă norme metodologice.
De aceea, încurajăm pe toți cetățenii care în luna martie au cazat cetățeni ucraineni să își depună acum pentru a primi cei 20 de lei pentru serviciile de masă, urmând ca în momentul în care apar normele procedurale să primească și cei 50 de lei”, a explicat Sorin Ionescu, subprefectul de Timiş, potrivit rador.ro.
Precizăm că cei care nu reușesc să depună cererea pentru ajutorul oferit de stat în primele trei zile lucrătoare din lună, pot depune solicitările și mai târziu, însă banii vor fi acordați în luna următoare.
Atenţie, cererile pentru decontarea meselor asigurate refugiaților se depun împreună cu o declarație pe proprie răspundere la centrele locale de suport.
Poliţia de Frontieră anunţă duminică, 3 aprilie, că 7.820 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară sâmbătă, în creştere cu 6,1 % faţă de ziua precedentă.
„În data de 02.04.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 75.809 de persoane, dintre care 7.820 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 6,1 % faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.563 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 12%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.336 cetăţeni ucraineni (scădere cu 9,7%)”, transmite Poliţia de Frontieră într-un comunicat de presă.
De la declanşarea acestei crize, până la data de 02.04.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 610.940 cetăţeni ucraineni.
În prezent, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare, arterele de control fiind acoperite cu poliţişti de frontieră români pana la capacitate maximă, precizează Poliţia de Frontieră.
Citeşte şi Indemnizaţii sociale pentru pensionari. Câţi români beneficiază de ajutor de la stat