„Nu mai este cineva naiv să creadă că este vorba de un gest de onoare. Este o disperare a lui Dan Voiculescu de a tergiversa judecata în dosarul Institutului pentru Cercetări Alimentare. Nici măcar nu mai încearcă să inducă opinia publică în eroare, pur şi simplu demisionează cu câteva zile înainte de termenul din acest dosar„, a declarat Udrea.
Democrat-liberala susţine că gestul lui Voiculescu era previzibil ţinând seama de faptul că el a mai recurs la demisie pentru a întârzia pronunţarea în dosarul său. „Mă gândeam oare cu ce argumente va veni acum. Înţeleg că nici măcar asta nu a mai fost o preocupare pentru dânsul. Pentru faptul că în câteva zile urma să plece dosarul, şi-a anunţat demisia, fără să-i pese de ce ar putea spune societatea”, a comentat Udrea.
Ea consideră că subterfugiul demisiei dăunează imaginii clasei politice în ansamblul său. „Dincolo de ce face Voiculescu, mai important e ce fac liderii USL. Cer domnilor Ponta şi Antonescu să se delimiteze imediat de Dan Voiculescu şi să ceară PC fie să iasă din alianţă, fie să se dezică de mentorul pe care-l au, de Voiculescu, pentru că altfel un guvern care girează comportamentul lui Voiculescu va crea mari probleme de imagine României, la Bruxelles, unde oricum stăm rău”, a mai spus Elena Udrea.
Dan Voiculescu şi-a anunţat, luni, demisia din Senatul României. În urma părăsirii Parlamentului, Dan Voiculescu nu va mai fi judecat în dosarul de corupţie de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, completul care l-a condamnat pe Adrian Năstase la închisoare cu executare.
„Am o scurtă declaraţie legată de faptul ca în ultimul timp se speculează faptul ca imunitatea a devenit o piedică în calea actului de justiţie. Pentru că există un dosar în justitie în care am fost implicat, am luat decizia ca începând de astăzi, 28 ianuarie 2013, să renunţ la imunitatea parlamentară. Ca urmare, demisionez din Senat”, a anunţat Voiculescu, în faţa plenului Senatului.
Practic, plecarea de bunăvoie din rândurile parlamentarilor îi permite preşedintelui fondator al partidului Conservator să nu se mai prezinte în faţa judecătorilor ÎCCJ. Căci, nemaifiind parlamentar, Voiculescu va putea fi judecat de către o instanţă normală, cel mai probabil dosarul său urmând să fie retrimis Tribunalului Bucureşti.
Voiculescu a câştigat mandatul de senator în urma alegerilor din 9 decembrie 2012, în colegiul 8 din circumscripţia 42 Bucureşti.
Judecat în cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, Dan Voiculescu urma să fie judecat din nou de magistraţii instanţei supreme în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, după ce Tribunalul Bucureşti a luat act de faptul că acesta a fost ales senator.
Astfel, instanţa a luat act de faptul că Dan Voiculescu a fost ales senator, iar în acest context şi-a declinat competenţa de judecare a dosarului privind privatizarea ICA în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Dosarul privind presupuse fapte de corupţie în legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, în care Dan Voiculescu este judecat alături de Gheorghe Mencinicopschi şi de alte 11 persoane, fusese trimis instanţei supreme, care ar fi trebuit să continue judecata.
Procesul privind privatizarea ICA s-a judecat din luna iulie 2012 la Tribunalul Bucureşti, după ce în 29 iunie instanţa supremă a admis cererea lui Dan Voiculescu de declinare a cauzei, în condiţiile în care acesta şi-a depus demisia din funcţia de senator începând cu data de 25 iunie.