Nicuşor Dan declanşează avalanşa de controale în Bucureşti! Amenzi uriaşe, primite de zeci de firme. Cine a încasat sancţiunea maximă pentru praful de pe şantier

Primarul general Nicuşor Dan a anunţat, marţi, că peste 80 de controale au avut loc pe şantierele din Capitală, iar poliţiştii au aplicat zeci de amenzi, a căror valoare depăşeşte 280.000 de lei.
Filip Stan
05 apr. 2022, 12:05
Nicuşor Dan declanşează avalanşa de controale în Bucureşti! Amenzi uriaşe, primite de zeci de firme. Cine a încasat sancţiunea maximă pentru praful de pe şantier

Nicuşor Dan a precizat că autorităţile au descoperit numeroase încălcări ale legii numai prin primele trei luni din 2022.

„În primele trei luni ale anului, polițiștii locali au făcut 85 de controale pe șantierele de construcții din București, iar 41 de firme au fost amendate cu 282.000 de lei în total pentru diferite încălcări ale legislației. Chiar săptămâna trecută, o firmă din nordul Capitalei a primit amenda maximă legală – 15.000 de lei – pentru că, din cauza prafului de pe șantier, aerul din zonă devenise irespirabil.

Controalele continuă, verificându-se inclusiv dacă firmele de construcții țin cont de prevederile Brevetului verde, emis de Consiliul General, care impune o serie de reguli de bază privind protecția mediului pe teritoriul Capitalei”, a scris Nicuşor Dan, pe Facebook.

Citeşte şi: Gabriela Firea anunţă măsuri pentru combaterea creșterii prețurilor la alimente și carburanți: Vouchere pentru mai multe categorii de români

Cu doar o zi înainte, Gabriela Firea, fostul edil al Capitalei, l-a acuzat pe Nicuşor Dan că a recurs la tăieri pentru cele 16 instituţii de cultură din Bucureşti, ceea ce „nu rezolvă dezechilibrele din bugete, ci omoară cultura”. De asemenea, prim-vicepreşedintele PSD a catalogat bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2022 drept unul „sărăcăcios”, motiv pentru care consilierii generali social-democraţi ” nu au putut gira un dezastru”.

„Un popor fără cultură, e un popor ușor de manipulat” – Immanuel Kant

Cultura și teatrele bucureștene trec printr-o tragedie! În ultimii doi ani, bugetele celor 16 teatre au fost tăiate drastic, actorii au jucat mai puțin, iar unii dintre ei nu au mai fost plătiți cu lunile.
În Noul București, pe mandatul lui Nicușor Dan, toate teatrele primesc pentru întreg anul doar 38 de milioane de euro. Pare mult, dar pentru cele 16 instituții de cultură înseamnă tăieri, economii care nu rezolvă dezechilibrele din bugete, ci omoară cultura. Primii care suferă sunt actorii care se pregătesc să tragă cortina definitiv.

La Teatrul Metropolis, singurul teatru de proiecte din Capitală, colaboratorii nu au mai fost plătiți de aproape șase luni. În 2022, Teatrul Metropolis a primit cel mai mic buget din ultimii șapte ani și mai poate funcționa doar ca o clădire goală, fără să poată plăti actorii sau regizorii.

Oricât s-ar jura că nu e așa, Nicușor Dan este combătut public de actori și regizori. Îl fac mincinos aceiași oameni care l-au susținut până-n pânzele albe și care, acum, nu-și mai pot face meseria.
Până și în ultimul meu an de mandat, 2020, când viața ne-a fost dată peste cap de pandemie, bugetul a fost mult mai mare. S-au făcut eforturi enorme pentru a ține spectacolele online cât publicul nu a putut fi prezent în săli, dar tot nu am lăsat teatrul să moară de la sine tăind bugetul.

Aceeași soartă va avea Teatrul Dramaturgilor, tot teatru de proiect, sau Centrul Cultural Lumina, de exemplu, unde banii nu mai ajung nici pentru chiria depozitării decorurilor. Există preocupare, însă, pentru a schimba managerii de teatre doar pentru că și-au câștigat funcțiile pe vremea lui Firea. Pe mulți i-am găsit în funcții când am ajuns primar general și sunt oameni de toată isprava, profesioniști și dedicați.

Mereu am susținut cultura, actorii consacrați, dar și pe cei tineri, la început de cariere. Cu mulți dintre ei nu am fost pe aceeași lungime de undă, chiar pe sensuri opuse.
În patru ani de mandat, am alocat în medie 45 de milioane de euro în fiecare an pentru teatrele din Capitală. S-au plătit salarii, s-au renovat clădirile, s-au pus în scenă piese extrem de bune, chiar dacă mulți m-au acuzat că am făcut doar „bâlciuri”. Teatrul și cultura nu sunt „paranghelii”!

Am spus de la început că bugetul pe anul acesta este sărăcăcios. Primarul General nu l-a discutat cu noi, iar colegii mei consilierii generali PSD nu au putut gira un dezastru. Chiar în ședința în care a fost votat, Nicușor Dan a tăiat bani de la unele instituții de cultură, ca să-i pună la cele considerate bune. Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a repara nedreptățile în Consiliul General!”, a precizat Gabriela Firea, pe contul ei de Facebook.

Citeşte şi: Gabriela Firea îl atacă pe Nicușor Dan după scumpirea gigacaloriei: Preţul va fi greu de suportat de bucureşteni. Noul preţ propus este de aproape două ori şi jumătate mai mare

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul în care tot mai mulți români au început să-și cumpere apartamente, mulțumiți de prețurile de aici: “Se extinde”
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Rețetă de weekend. Papricaș cu găluște și afumătură. Cel mai gustos preparat din Ardeal
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se discută
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Copil de 14 ani din Mehedinți a provocat un incendiu la școală după ce a fost lăsat repetent
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!