Se schimbă banii. Ce se întâmplă cu bancnotele de hârtie şi plastic, informaţii preţioase pentru toţi românii

Trei sferturi dintre liderii din domeniul serviciilor financiare consideră că era banilor fizici se apropie de final, iar tranzacţiile digitale vor deţine supremaţia.
Filip Stan
05 apr. 2022, 12:57
Se schimbă banii. Ce se întâmplă cu bancnotele de hârtie şi plastic, informaţii preţioase pentru toţi românii

Se schimbă banii! Tranzacţiile cu cash sunt tot mai puţine, iar băncile trec tot mai multe activităţi în online, fără interfaţă umană. Specialiştii susţin că este doar începutu şi, treptat, bancnotele vor fi înlocuite cu tranzacţiile virtuale.

Activele digitale ar putea înlocui monedele tradiționale în următorii cinci-zece ani, sunt de părere 76% dintre liderii de business din întreaga lume ce activează în diverse industrii, care au participat la cea mai recentă ediție a studiului Deloitte Global Blockchain.Studiul, citat de capital.ro, subliniază că serviciile financiare trebuie să accelereze procesele de modernizare a produselor și de distribuție a acestora pentru a contribui la creșterea economică, iar 73% dintre participanții la studiu se tem că organizațiile vor pierde avantajul competitiv dacă nu reușesc să adopte tehnologii blockchain și active digitale.

Se schimbă banii. Aceste bancnote nu vor mai putea fi folosite din septembrie 2022

În ciuda acestor provocări, 80% dintre respondenți sunt optimiști cu privire la viitoarele oportunități de generare de venituri prin tehnologia blockchain, active digitale și soluții dedicate criptomonedelor.

Se schimbă banii, avantaje și dezavantaje

Optimismul cu privire la potențialul tehnologiilor de tip blockchain, al activelor digitale și al soluțiilor dedicate criptomonedelor este temperat de unele obstacole, subliniază studiul, șase din zece respondenți (63%) identificând barierele legate de reglementare ca fiind unele dintre cele mai mari provocări în folosirea bunurilor digitale. Preocupările legate de securitate se află, de asemenea, printre acestea, 71% dintre respondenți indicând securitatea cibernetică drept unul dintre cele mai mari obstacole.

„Activele digitale transformă industria serviciilor financiare și alimentează ecosistemul financiar cu noi modele de business cu scopul de a facilita tranziția către noua eră a banilor. În acest context, modul în care instituțiile financiare vor reuși să se reinventeze ar putea fi cheia pentru stimularea creșterii economice.

Se schimbă banii. Bancnotele nu vor mai fi folosite în următorii ani

Chiar dacă blockchain-ul este o tehnologie relativ nouă, aceasta câștigă popularitate și în România, așa cum se întâmplă și la nivel mondial. Startup-urile merg dincolo de utilizarea blockchain în domeniul serviciilor financiare, pentru criptomonede, și încep să folosească această tehnologie pentru a crea soluții dedicate unor sectoare precum sănătate sau retail, o tendință care ar putea contribui la apariția unei noi generații de unicorni în viitor”, a declarat Andrei Ionescu, Partener coordonator Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.

 

Activele digitale sunt pe primul loc

Studiul evidențiază, de asemenea, că liderii din domeniul serviciilor financiare din toată lumea văd folosirea activelor digitale și a tehnologiilor de tip blockchain ca o prioritate strategică în prezent, dar și în viitorul apropiat, aproximativ 80% dintre participanții la studiu susținând că activele digitale vor deveni importante pentru industriile pe care le reprezintă până în 2023.

Mai mult, organizațiile din domeniul serviciilor financiare ar putea fi nevoite să identifice noi modele de business, subliniază studiul, cum ar fi custodia de instrumente financiare (45%), noi canale de plată (42%) și diversificarea investițiilor/portofoliilor (41%).

În plus, studiul evidențiază faptul că utilizarea activelor digitale este o modalitate bună de a simplifica plățile, un proces care în prezent este foarte fragmentat și complex, 42% dintre respondenți afirmând că noile opțiuni de plată vor juca un rol foarte important în domeniul activelor digitale din cadrul organizațiilor lor

Se schimbă banii. De când se face trecerea la euro şi se renunţă la moneda naţională

Cea mai recentă ediție a studiului Deloitte Global Blockchain a fost realizată în rândul a aproximativ 1.300 de directori executivi din diferite industrii – servicii financiare, sectorul public și guvernamental, tehnologie, media și telecomunicații, sănătate – care activează în America, Europa, Asia și Africa.

Indicele global PwC CBDC din 2022 analizează și clasifică principalele proiecte CBDC cu amănuntul și cu ridicata. Indicele evaluează stadiul actual de dezvoltare a proiectelor CBDC, luând în considerare, de asemenea, opinia băncii centrale și interesul publicului.

Proiectul eNaira și-a dovedit succesul

Proiectele cu amănuntul din index sunt conduse de eNaira a Băncii Centrale a Nigeriei (CBN), primul proiect CBDC din Africa, și de Sand Dollar, emisă de Banca Centrală a Bahamas ca mijloc legal de plată în octombrie 2020, ceea ce face din Bahamas prima țară care a lansat CBDC. China a devenit prima mare economie care a dezvoltat un proiect pilot CBDC în 2020, cu yuanul digital, iar începând cu martie 2022, programe pilot sunt în desfășurare în 12 orașe, inclusiv în Beijing și Shanghai, scrie PwC.

În ceea ce privește comerțul cu ridicata, proiectul de vârf în cadrul indexului este condus de efortul combinat al Autorității monetare din Hong Kong (HKMA) și al Băncii Thailandei (BoT) pentru lansarea proiectului mBridge, axat pe dezvoltarea unui prototip care să permită efectuarea de plăți valutare transfrontaliere în timp real, pe tehnologia registrelor distribuite.

De asemenea, pe un loc fruntaș se situează activitatea Autorității Monetare din Singapore (MAS), cu două noi proiecte CBDC, în timp ce continuă dezvoltarea unui CBDC cu ridicata pentru plățile în valută.

Se schimbă banii, nici economiile în euro nu mai sunt de actualitate. Scapă de aceşti bani!

Raportul PwC oferă, de asemenea, o prezentare generală a stablecoins, monede digitale garantate, de exemplu, cu o monedă fiduciară, care pot permite crearea unei legături între ecosistemul financiar tradițional și tehnologiile digitale.

„Indicele din acest an arată că băncile centrale își intensifică activitatea în domeniul monedelor digitale. Țările se află la niveluri diferite de maturitate cu CBDC și fiecare țară are factori motivaționali diferiți. Creșterea incluziunii financiare, facilitarea plăților transfrontaliere și controlul criminalității financiare sunt toți factori care intră în joc.

Ne așteptăm ca cercetarea, testarea și implementarea CBDC să se intensifice în 2022. Succesul eNaira din Nigeria va stimula probabil dezvoltarea CBDC în țările în care incluziunea financiară este unul dintre principalele rezultate dorite”, a declarat Haydn Jones, specialist Blockchain și Crypto în cadrul PwC.

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi vizibil”
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Devine interzis în România. S-a dat ordin în toate țările UE de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Probleme Tehnice pentru un Avion Ryanair care S-a Întors la Otopeni după Decolare. Procedura de Urgență a fost Declanșată
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?