Branzeturi rafinate
Poti sa mananci parmezan pe paste, dar nu pune gura pe sosul pe baza de branza. Sosurile acestea sunt facute din lapte nepasteurizat care pot fi mediu prielnic pentru bacteria listeria ce poate fi nu doar periculoasa dar poate pune in pericol viata ta si a copilului. Este bine sa eviti branzeturile: Brie, Camembert, feta, blue cheese. Daca mananci in oras, evita mancarurile cu sosuri de acest tip.
Atentie la sucul proaspat de fructe
Sucurile proaspat stoarse la restaurante, baruri sau in diverse gospodarii nu au cum sa fie pasteurizate ca sa te fereasca de bacterii precum salmonella sau E.coli. In unele supermarketuri se vand sucuri proaspat stoarse in sticlute de plastic. Aceeasi problema, gravidele trebuie sa le evite si sa consume doar sucurile pasteurizate cum sunt cele in cutii si pe care scrie 100% fruct (macar sa te alegi cu ceva mai sanatos, nu cu 50% apa si zahar si restul pulpa de fructe si coloranti).
Tiramisu facut in casa
Multe deserturi in casa contin oua crude, cum ar fi tiramisu, meringue sau mousse. Daca vrei neaparat sa mananci acest tip de prajitura si nu gasesti in comert una in care sa ai incredere, poti cumpara oua pasteurizate pe care unele supermarketuri le comercializeaza. Trebuie sa scrie asa ceva pe cutie.
Pui proaspat umplut
Un curcan sau pui umplut poate fi o solutie buna de mancare daca esti in criza de timp. Insa sucul din carnea proaspata de pui se amesteca cu umplutura si ofera un mediu propice bacteriilor. Chiar daca la gatit termic se mai dimineaza riscul, o femeie gravida are dificultati in a lupta cu infectiile. O alternativa este sa cumperi pui congelat umplut pe care sa nu il lasi sa se decongeleze ci il bagi la cuptor direct inghetat.
Mezeluri delicatese
Atentie la bacteria listeria care se poate dezvolta si la temperaturi ca cele din frigiderul tau. Din acest motiv, evita mezelurile care au un grad mare de perisabilitate ori delicatesele preparate din carne si care se tin la frigider, inclusiv crenvurstii. Poti consuma aceste produse numai incalzite pana cand sunt fierbinti (prajite sau la cuptor) si sa le mananci imediat.
Germeni cruzi
Nu manca niciun fel de germeni cruzi. Bacteriile pot intra in seminte inainte ca germenii sa inceapa sa creasca si apoi acestea nu mai pot fi indepartate, oricat de bine speli germenii. Daca iti iei un sandwich preparat, verifica sa nu fie cu germeni din niciun fel de seminte. Acasa poti gati acesti germeni foarte bine ca sa distrugi orice bacterie.
Scoici crude
Scoicile crude sunt una din cauzele principale ale imbolnavirii din cauza fructelor de mare. Carcasa contine paraziti si bacterii care in general nu sunt in fructele de mare gatite bine termic. Nu consuma homari cu cochilie. Cat timp prepari bine de tot scoicile, pana cand cochilia se deschide bine, le poti consuma in sarcina. Daca vreuna nu se desprinde de cochilie, o poti arunca.
Laptele nepasteurizat
Iti place ideea aventuriera sa vizitezi o ferma si sa gusti din lapte proaspat muls de la vaca? Abtine-te sa o pui in practica. Este mediul propice pentru listeria, adica pericol maxim pentru tine si copilul tau. Poti cumpara lapte, branza sau alte produse lactate de la o ferma productie proprie numai daca scrie pe eticheta “produs pasteurizat”.
Dilema despre cafeina
Studiile recente arata ca o cantitate moderata de cafeina este in regula in timpul sarcinii. Dar intrebarea ramane, cu privire la cantitatea minima benefica pentru fiecare femeie, in functie de corpul ei, dincolo de care cafeina poate chiar produce pierderea sarcinii.
Se recomanda femeilor nu mai mult de 200 miligrame de cafea pe zi, deci o cescuta mica. Atentie insa, cafeina se gaseste si in unele ceaiuri, sucuri acidulate, ciocolata si multe bauturi energizante.
Citeste mai multe pe sfatulparintilor.ro