Război în Ucraina, ziua 43. Rusia s-a retras complet din Kiev şi Cernihiv. Zonele în care armata lui Putin pregăteşte noi atacuri

Militarii ruşi şi-au finalizat retragerea in regiunile Kiev și Cernihiv, situate în nordul Ucrainei, la 43 de zile de la declanşarea ofensivei ordonate de preşedintele Vladimir Putin. Oficiali din Pentagon susţin că forţele armate se reconsolidează în Belarus şi Rusia, pentru a pregăti o ofensivă în Donețk, Lugansk și Harkov în următoarele zile. Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere puterilor occidentale o blocadă financiară totală împotriva Moscovei pe motiv că sancţiunile din noul pachet nu sunt suficiente.
Filip Stan
07 apr. 2022, 10:57
Război în Ucraina, ziua 43. Rusia s-a retras complet din Kiev şi Cernihiv. Zonele în care armata lui Putin pregăteşte noi atacuri

Război în Ucraina, ziua 43.  Oficiali din cadrul Departamentului american al Apărării au afirmat că retragerea militarilor ruşi din regiunile Kiev şi Cernihiv este finalizată, transmite BBC.

„Forţele ruse de lângă Kiev şi Cernigău şi-au încheiat retragerea din zonă pentru a se reîntări şi reechipa în Belarus şi Rusia”, a declarat un oficial de la Pentagon.

„Nu vedem forţe ruse în sau în jurul Kievului ori în sau în jurului Cernihivului”, a explicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Oficialul american a afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin „nu şi-a îndeplinit niciunul dintre obiectivele strategice”. „El a preluat controlul doar în centre cu populaţie redusă… Nu au cucerit Harkovul”, a spus aceasta.

Invadarea Ucrainei a fost mult mai costitisoare, iar succesul nu a fost cel la care se aşteptau oficialii ruşi. Experţii susţin că Moscova îşi modifică abordarea militară, notează CNN într-o analiză a ofensivei militare ordonate de Vladimir Putin.

Din acest motiv, noua strategie de război a Rusiei se va axa pe încercarea de a prelua controlul asupra regiunii Donbas și a altora din estul Ucrainei, până la începutul lunii mai, au afirmat mai mulţi oficiali americani cu informaţii despre evaluările serviciilor de informaţii ale SUA.

Citeşte şi: Biden dă de pământ cu Putin! Îl acuză de „crime de război majore” în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 43. Oraşul care ar putea deveni noua ţintă după retragerea din zona Kiev

Orașul Sloviansk, aflat la aproape 500 de kilometri de Kiev, ar putea deveni un câmp de luptă crucial în săptămânile următoare.

„Eforturile forțelor ruse care avansează de la Izium pentru a cuceri Sloviansk vor fi probabil următoarea bătălie esențială a războiului din Ucraina”, a spus Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank din Washington DC, în raportul său de săptămâna aceasta despre conflictul din Ucraina, conform Digi24.

Între timp, miniştrii de Externe din statele NATO se întâlnesc joi dimineaţă pentru a discuta despre noile ajutoare pe care le vor trimite în Ucraina. Printre participanţi se numără şi ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba. Oficialul ucrainean e aşteptat să le spună aliaţilor săi să ofere Ucrainei armele de care are nevoie în război.

Citeşte şi: Zelenski, declaraţiile care aruncă în aer negocierile de pace: „Ucigaşii îşi acoperă urmele”

Război în Ucraina, ziua 43. Vladimir Putin, reacţie furibundă despre masacrul din Bucea

De cealaltă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a catalogat drept o „provocare grosolană şi cinică” a autorităţilor ucrainene descoperirea unor cadavre de civili în oraşul Bucea, după retragerea forţelor ruse din regiunea Kiev, conform AFP.

Reacţia liderului de la Kremlin a provocat un val de indignare la nivel mondial. Putin nu este singurul oficial rus care a negat implicarea Moscovei în atrocităţile care au avut loc în oraşul ucrainean Bucea.

Rusia a catalogat drept o „falsificare” imagini care surprind cadavre pe străzi în acest oraş, publicate începând din weekend de presă.

Totodată, ambasadorul rus în Statele Unite a afirmat că noile sancţiuni aplicate de SUA împotriva Rusiei reprezintă „o lovitură directă asupra populaţiei Rusiei, cetăţenilor de rând”.

„Atacurile neîncetate ale Administraţiei Biden, sub forma sancţiunilor, demonstrează adevăratele aspiraţii ale Statelor Unite”, a spus ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov.

Volodimir Zelenski cere sancţiuni şi mai dure împotriva Rusiei. Ironii la adresa puterilor occidentale: „Dacă nu sunteţi în stare, nu ar fi trebuit să vă începeţi activitatea politică”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că noul pachet de sancţiuni aplicat Rusiei este „spectaculos, dar nu e de ajuns”. Liderul de la Kiev i-a criticat în termeni duri pe politicienii care iau deciziile asupra sancţiunilor asupra Rusiei despre care crede că nu sunt proporţionale cu ravagiile pe care ruşii l-au produs la Bucea.

„Dacă nu sunteţi în stare, nu ar fi trebuit să vă începeţi activitatea politică. (…) Ne pregătim pentru o nouă reducere a potenţialului militar al Rusiei. Trupe şi echipamente. Vom lupta şi nu ne vom retrage. Vom căuta orice opţiune posibilă pentru a ne apăra până când Rusia va începe să discute serios despre pace”, a declarat Zelenski.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat că dacă ţările occidentale continuă să expulzeze diplomaţi ruşi, Moscova poate lua în calcul posibilitatea de a înceta relaţiile diplomatice cu acestea. Spania, Italia şi Danemarca au expulzat marţi aproximativ 70 de diplomaţi ruşi, după ce zilele trecute Germania şi Franţa au expulzat 75 de diplomaţi.

 

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Singura cazare spectaculoasă care e gratuită în România. Se află în vârful unei stânci, în Munții Orientali, și oferă o priveliște panoramică unică, dar puțini știu de ea
Capital.ro
Lege pentru românii care au casă la curte. Vecinii sunt obligați. Trebuie să aibă aprobare
Playtech.ro
Of, Doamne, cât ești de frumoasă. Elena Ionescu, apariție de TOP pe plajă. A arătat TOT
DailyBusiness
Avertisment de la ANAF! SE SCHIMBĂ LEGEA
Adevarul
Se apropie pacea în Ucraina? Expert român în diplomație de la Oxford: „Toate acestea ridică multe semne de întrebare”
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Karmen Minune, prezență costisitoare. Cât câștigă pentru o cântare
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Acest român a comandat o salată, într-o tavernă din Thasos. A rămas cu gura căscată când a văzut nota de plată
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Drama ascunsă de regretatul Nicu Covaci. Mama solistului a fost ucisă cu sânge rece în urmă cu 22 de ani
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați să anunțe. Trebuie să obțină neapărat acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
substantial.ro
Avertizări de caniculă, temperaturi de până la 40 de grade și instabilitate atmosferică în toată țara
MediaFlux
LIMITĂ la banii CASH! CÂT vom putea plăti cu BANII JOS
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?