Copiii legaţi de pat, o practică obişnuită. Angajaţii spitalului nu cred că au făcut ceva rău

Personalul medical de la secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, unde mai mulţi copii instituţionalizaţi, cu handicap sever, erau legaţi cu feşe de pat, nu cunoaşte legislaţia şi nu consideră că a făcut ceva greşit, având în vedere lipsa de angajaţi, a declarat şeful DSP, Venera Acsinte.
Romania TV
29 ian. 2013, 10:37
Copiii legaţi de pat, o practică obişnuită. Angajaţii spitalului nu cred că au făcut ceva rău

„Din cauza insuficienţei de personal, au considerat că legarea copilului pe perioada cât lipsesc din salon sau pe perioada cât i se face perfuzia nu e nimic rău. Nici nu consideră că au făcut ceva greşit. Mă intrigă faptul că nu au cunoscut, din punct de vedere legal, că nu poţi lega pe cineva. Nici legislaţia nu o cunosc, e interzis aşa ceva. Personalul sanitar de la Pediatrie nu cunoaşte, de asemenea, care sunt consecinţele unui asemenea demers. A-i lega pe copii de paturi e un fel de practică, iar ei se consideră fără de vină. Nu am ştiut de o astfel de situaţie. Nu am auzit aşa ceva, la Direcţia de Sănătate Publică nu am avut nicio sesizare pe această temă, nici scrisă, nici verbală, pentru că aş fi luat-o în considerare. Au acţionat greşit pe fondul insuficienţei de personal”, a declarat, marţi, directorul DSP Buzău, medicul Venera Acsinte.

Citeşte şi CUTREMURĂTOR: Copii legaţi de paturi, de mâini şi picioare, în Spitalul Judeţean din Buzău VIDEO

Ea a adăugat că practica legării copiilor de pat era cunoscută de toţi angajaţii spitalului, fiind „un fel de cutumă”.

„Întreg personalul ştia cum stau lucrurile acolo, lucrurile erau cunoscute de toată lumea, era un fel de cutumă pe care o considerau în regulă în ideea că îi asigură copilului o siguranţă fizică, de a nu se traumatiza, de a nu se lovi, de a nu-şi scoate branula. N-au considerat că legarea copiilor este interzisă şi poate avea o consecinţă negativă asupra dezvoltării psihice a copilului. E nepermis şi incredibil că se consideră că este bună această practică”, a mai spus Acsinte

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Buzău, comisar şef Florina Crucianu, a declarat, marţi, că se fac cercetări pentru a se vedea dacă se întrunesc condiţiile pentru ca personalul medical din spitalul buzoian să plătească pentru o astfel de infracţiune.

Mai multe imagini cu copii legaţi de paturi cu feşe, în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, au fost difuzate, luni de România TV. Este vorba copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani, de care nu se ocupă nimeni pe perioada internării.

Şeful Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, medicul Carmencita Matei, declara, luni, că micuţii legaţi de paturi cu feşe sunt copii instituţionalizaţi, cu grave probleme de sănătate, şi că această practică se întâlneşte şi în alte spitale, pentru ca micuţii să nu îşi smulgă branulele din mâini.

„În general, copiii nu sunt legaţi, de obicei sunt cu aparţinători, cei legaţi sunt copii cu mari probleme neuropsihice, care nu au aparţinător. Este adevărat că nu trebuie să se întâmple asta, dar lipsa de personal există. Nu e normal să fie aşa. Toţi cei legaţi sunt copii cu probleme mari, care-şi smulg branulele, sunt doi copii din centre de plasament, fără aparţinători. Copiii cu aparţinători nu sunt legaţi. E o situaţie care nu ar trebui să se întâmple”, declarat medicul pediatru Carmencita Matei.

Citeşte şi Mamele acuză Spitalul Judeţean din Buzău: Copii legaţi de paturi erau şi injectaţi cu fenobarbital

Poliţia Judeţeană Buzău şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului au declanşat anchete în acest caz.

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristi Bâgiu, declara că a dispus constituirea unei comisii de anchetă, care va analiza aspectele semnalate în presă referitoare la evenimentele de la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, anchetă în urma căreia Consiliul Judeţean Buzău va lua măsurile care se impun.

Potrivit autorităţilor judeţene, Consiliul Judeţean nu are competenţa să intervină pe organizarea internă a Spitalului Judeţean, relaţia dintre cele două instituţii desfăşurându-se pe linie administrativă.

Şef Secţie Pediatrie Buzău: Copiii legaţi de paturi au grave probleme de sănătate

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Localitățile din România care au fost șterse de pe hartă. Aveau nume bizare și stârneau amuzamentul tuturor. Ce s-a întâmplat cu oamenii care locuiau acolo
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
De ce și-a plimbat bărbatul iubita moartă cu căruciorul, vineri seara, în Sectorul 5. Ce le-a spus polițiștilor că s-ar fi întâmplat cu ea, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
MUNCITOR DIN BISTRIȚA-NĂSĂUD PRINS ÎN FLAGRANT DISTRUGÂND O CAMERĂ DE SUPRAVEGHERE PE ȘANTIER
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'