Laurenţiu Gavrilă, preşedintele comisiei de anchetă constituită în acest caz de către Consiliului Judeţean Buzău, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în cazul copiilor legaţi de pat Spitalul Judeţean avea obligaţia să consemneze aceste măsuri într-un registru special, iar conducerea secţiei de pediatrie trebuia să ceară acordul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
El a mai spus că în dispoziţia privind astfel de măsuri de contenţionare trebuia menţionată ora la care se făcea acest lucru, iar o astfel de măsura nu putea fi luată pe o perioadă mai mare de patru ore, menţionând că aceasta trebuia trecută în foaia medicală a pacientului.
„S-au facut verificări pe secţie, ne-am deplasat la DGASPC, am constatat că din punct de vedere legal măsura contenţionarii este legală. Procedura e reglementată de legea sănătăţii mintale pentru a le salva viaţa şi integritatea pacienţilor cu probleme. Din verificări a rezultat că ambii copii de care avem informaţii că erau legaţi aveau tratamente injectabile, unul avea branulă, şi au fost legaţi pe fondul afecţiunilor psihice pentru că era riscul să îşi provoace rău. Însă am constatat încălcări ale prevederilor legale. Spitalul avea obligaţia să ţină registru cu consemnarea măsurilor, trebuia informat reprezentantul legal al pacientului, iar imobilizarea nu poate depăşi ca termen patru ore. Măsura trebuia menţionată în foaia de observare a pacientului. Niciuna din aceste măsuri nu a fost respectată, nu există un registru, nu dispoziţie a medicului şef, nu menţiuni în foaie”, a declarat Laurenţiu Gavrilă.
Gavrilă a mai spus că a cerut reprezentanţilor Spitalului Judeţean sancţionarea conducerii secţiei de pediatrie şi „înlocuirea în regim de urgenţă” a şefei de secţie. El a precizat că ulterior în cazul conducerii secţiei de pediatrie trebuie luate măsuri de retrogadare sau desfacere a contractului de muncă.
„Consiliul Judeţean a solicitat conducerii Spitalului Judeţean sancţionarea conducerii secţiei de pediatrie”, a spus Gavrilă.
„Cred că şeful de secţie va fi înlocuit în sistem de urgenţă şi în funcţie de anchete se va decide fie retrograderea, tăiere din salariu sau îi va fi desfăcut contractul de muncă”, a mai spus Gavrilă.
Reprezentantul Consiliului Judeţean a adăugat că reprezentanţii spitalului au făcut solicitări pentru deblocarea posturilor pentru personalul sanitar în lunile octombrie şi noiembrie anul trecut, pentru că la Spitalul Judeţean există un deficit de personal.