Unde trebuie ținuți cartofii pentru a nu deveni toxici. De multe ori ajungem să cumpărăm o canitate de cartofi mai mare decât ne trebuie și o păstrăm astfel o perioadă mai lungă de timp. Atenție, însă! Cu cât îi păstrăm mai mult timp, cu atât devin mai toxici!
Atunci când sunt depozitați la o temperatură cuprinsă între 6 şi 10 grade Celsius , cartofii se vor păstra timp de mai multe luni fără să se strice. Aceste temperaturi se regăsesc de obicei în pivnițe, subsoluri, garaje sau magazii răcoroase. Un studiu a constatat că depozitarea cartofilor la temperaturi răcoroase le-a crescut de peste patru ori durata de depozitare, comparativ cu depozitarea lor la temperatura camerei. Depozitarea la temperaturi mai scăzute ajută, de asemenea, la păstrarea conținutului lor de vitamina C. În schimb, refrigerarea și congelarea nu sunt ideale. Temperaturile foarte scăzute pot cauza îndulcirea indusă de frig. Acest lucru se întâmplă atunci când o parte din amidon este transformat în zaharuri reducătoare.
Mare atenţie când consumi cartofi! Există o serie de semne care îţi indica faptul că aceştia sunt toxici. Lumina soarelui sau lumina fluorescentă poate face ca pielițele de cartofi să producă clorofilă și să ia o culoare verde. Clorofila care face ca pielițele să devină verzi este inofensivă, dar expunerea la soare poate produce cantități mari de solanină. Aceasta creează un gust amar și provoacă o senzație de arsură în gură sau în gât, fiind toxică pentru oameni atunci când este consumată în cantități foarte mari și poate provoca greață, vărsături și diaree. Au fost raportate chiar și câteva cazuri de deces! Pe măsură ce cartofii stau la lumina zilei, aceștia tind să dezvolte clorofilă (de aceea se și înverzesc) și totodată crește și cantitatea de solanină. Cu cât sunt mai verzui cartofii, cu atât mai mare e cantitatea de solanină din ei.Așadar trebuie aruncați imediat!
Majoritatea gospodinelor folosesc cartofii și dacă aceștia au încolțit. Total greșit și extrem de periculos! Mugurii conțin atât solanină cât și chaconină, un alt glucoalcaloid otrăvitor, dăunător pentru sistemul nervos. Acești muguri apar mai ales atunci când cartofii sunt organici și nu au fost tratați cu substanțe chimice. În vreme ce cartofii care au dezvoltat acei muguri dar și-au păstrat fermitatea nu sunt atât de periculoși, cei care au și muguri dar au și coaja zbârcită și și-au redus din dimensiuni, sunt cei mai toxici! Una dintre cele mai bune modalități de a reduce germinația în cartofi este să eviți depozitarea acestora și să-i cumperi doar atunci când ai de gând să-i folosești.
Daca observi că unul dintre cartofii pe care îi cureţi are suprafaţa verzuie, taie complet acea porţiune! Dacă au înmugurit sau au suprafaţa moale şi încreţită, cartofii nu mai trebuie consumaţi, ci aruncaţi!