Scenariul a fost relatat de către jurnalistul Abraham Mahshie care spune că a discutat inclusiv cu oficiali de la Bucureşti sub protecţia anonimatului despre faptul că, de fapt, în momentul de faţă Rusia îşi repoziționează forţele şi există un pericol major, inclusiv pentru România.
„Repoziționarea războiului prin concentrarea trupelor ruseşti în sudul şi estul Ucrainei a sporit îngrijorările pentru România, aliată NATO de la Marea Neagră, nevoită să asiste la o apropiere a armatei ruse la mai puţin de 50 de kilometri de zona sa de coastă, atunci când Rusia a capturat de la ucraineni Insula Șerpilor, pe 24 februarie.
Avioanele F-16 americane desfășoară în prezent o misiune de poliție aeriană în România, îmbunătățită cu sprijinul NATO, iar în februarie SUA au trimis două avioane F-35 pentru a descuraja Rusia.
Oficialii guvernamentali români care au oferit declarații la Bucureşti pentru Air Force Magazine şi-au exprimat îngrijorarea că preşedintele rus Vladimir Putin pare să adopte o strategie de alipire a zonelor rusofone din Ucraina, sub controlul Moscovei”, se arată în articolul publicat pe Airforcemagazine.com.
Zece civili au fost şi-au pierdut viaţa şi cel puţin 11 au fost răniţi sâmbătă în lovituri în jurul şi la sud-est de Harkov, în estul Ucrainei, a anunţat duminică seară guvernatorul regiunii, transmite AFP.
„În cursul zilei, ocupanţii au bombardat infrastructuri civile la Balaklia, Pesocin, Zolociv şi Dergaci. În prezent, ştim despre zece persoane ucise, printre care un copil, şi 11 rănite”, a declarat Oleg Sinegubov pe Telegram.
El nu a oferit alte detalii despre aceste „grele bombardamente” ale armatei ruse.
Al doilea oraş ca mărime din Ucraina, cu aproape 1,5 milioane de locuitori înainte de război, Harkov este situat la aproximativ patruzeci de kilometri de frontiera cu Rusia.
Harkov a fost scena unor lupte intense între armatele ucraineană şi rusă de la începutul invaziei din 24 februarie, fără a cădea în mâinile forţelor Moscovei.