Pelerinaj Florii 2022. Credincioşii care doresc să participe la această manifestare religioasă vor trebui să fie prezenţi la Mănăstirea Radu Vodă, la orele 16.15. De acolo, se va urma traseul: Bulevardul Mărăşeşti, bulevardul Dimitrie Cantemir, strada Bibescu Vodă, strada Şerban Vodă (cu oprire la Catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou), strada Principatele Unite, strada Ienăchiţă Văcărescu, strada Sfânta Ecaterina (cu oprire la biserica Sfânta Ecaterina), strada Bibescu Vodă, Colina Bucuriei. Pelerinajul se va încheia la Catedrala Patriarhală, în jurul orelor 17.45, unde pelerinii vor fi întâmpinaţi de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Orele 16.00 – la Mănăstirea Radu Vodă va avea loc sfinţirea ramurilor de salcie, care vor fi apoi oferite credincioşilor prezenţi;
Orele 16.15 – plecare în procesiune de la Mănăstirea Radu Vodă spre Catedrala Patriarhală;
Orele 16.45 – la Catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou procesiunea va fi întâmpinată de preoţii şi credincioşii acestei biserici;
Orele 17.15 – la biserica Sfânta Ecaterina, procesiunea va fi întâmpinată de preoţii profesori şi studenţii de la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul din Bucureşti;
Orele 17.45 – sosire la Catedrala Patriarhală, unde pelerinii vor fi întâmpinaţi de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va sfinţi icoana praznicului „Intrării Domnului în Ierusalim”, va rosti rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor şi va adresa un cuvânt de învăţătură.
Acest eveniment religios-misionar este organizat cu sprijinul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române.
Pelerinaje asemănătoare vor avea loc şi în celelalte eparhii ale Patriarhiei Române.
Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este cea mai mare sărbătoare din Postul Mare și amintește de intrarea triumfală a Mântuitorului în cetatea Ierusalimului, a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr.
În această zi se sfințesc la biserică ramuri de sălcii care se păstrează și se pun mai apoi la icoane. Începând cu seara din Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară, se săvârșesc slujbe speciale, numite denii. Aceste slujbe ne amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea Acestuia în Ierusalim, până la Învierea Sa din morți.
Totodată, în ziua de Florii, Biserica acordă dezlegare la pește, fiind a doua oară după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment.