Rex, poreclit deja omul bionic, pare luat din filmele SF, dar el este o mare realizare a ştiinţei, care se străduieşte să găsească alternative artificiale pentru înlocuirea părţilor vătămate ale corpului uman.
Omul bionic a dat naştere, însă, la dileme etice, întrucât cercetarea avansată asupra braţelor şi picioarelor prostetice, precum şi inventarea ochilor, inimilor şi plămânilor artificiali şi chiar a hibrizilor între cipuri computerizate şi creiere umane, înseamnă că cercetătorii nu pot doar să înlocuiască părţi ale corpului, ci să şi îmbunătăţească abilităţile oamenilor. Experţii au avertizat, astfel, să nu se ajungă la crearea unui Frankenstein modern.
Rex a fost creat pentru emisiunea „How to build a bionic man”, de la Channel 4, în Marea Britanie, în care psihologul Bertlot Meyer, care şi-a pierdut mâna stângă când era copil, se întâlneşte cu cercetătorii care construiesc organe artificiale.
Specialiştii în robotică britanici Richard Walker şi Matthew Godden l-au construit pe Rex folosind membre şi organe artificiale în valoare de un milion de dolari – produsele a miliarde de dolari investiţi în cercetare – împrumutate de la laboratoarele celebre ale lumii.
Dr. Meyer are o mână bionică în valoarea de 30.000 de dolari, fiind cea mai avansată de pe piaţă, spune că are un „interes personal” în „explozia inovaţiei” din ultimii şase ani.
Printre componentele lui Rex se află un braţ cu 26 de grade de mişcare, cu unul mai puţin decât mâna umană, care învaţă singură cum să funcţioneze, ochielari care trimit imagini unui microcip aflat în retină, care trimite apoi impulsuri electrice către creier şi o inimă alimentată de baterii. Lui Rex îi lipseşte însă creierul, acesta fiind unul din organele pe care ştiinţa încă nu le poate construi. Realizat din miliarde de neuroni, este cea mai complexă structură din univers.
Emisiunea va avea premieră pe 7 februarie, pe Channel 4.