Cum arată una din cele mai mari nave militare construite în România. Combat Support Ship Den Helder, construită pentru Forţele Navale Regale se numără printr cele mai mari și cea mai modernă navă militară construită în țara noastră.
Cum arată una din cele mai mari nave militare construite în România. Au fost lansate la Galați primele două module – VIDEO
Marți, modulele vor fi transferate în docul uscat unde se vor alătura celui de-al treilea, iar ulterior va avea loc construirea ultimului modul care va completa şi finaliza corpul navei. Execuţia acesteia va continua cu suprastructura.
„Suntem încântaţi că, împreună cu subcontractorii şi furnizorii noştri, am reuşit să atingem această etapă importantă din procesul de construcţie al cărui punct final îl constituie livrarea navei în anul 2024”, a transmis Damen.
De altfel, festivitatea de punere a chilei la Nava de Suport Logistic (Combat Support Ship) / (CSS) Den Helder a avut loc în vara anului trecut.
Cea mai mare parte a proiectării navei a fost realizată ȋn Olanda, ȋn timp ce documentaţia de execuţie a fost realizată de Marine Engineering Galaţi.
Finalizarea navei și „botezul” acesteia va avea loc în 2023. După punerea ȋn funcţiune a echipamentelor, teste şi probe de şantier, nava va naviga către Den Helder unde va fi predata organizaţiei DMO. Ulterior, se vor instala accesoriile şi sistemele de luptă, apoi ȋn 2025 nava va fi livrată forţelor navale olandeze.
Citește și: Navă din Bangladesh lovită de o rachetă în portul ucrainean Olvia de la Marea Neagră. O navă cargo sub pavilion estonian s-a scufundat lângă Odesa, după o explozie
Nava a fost proiectată ȋn strânsă colaborare cu DMO şi RNLN şi are la bază conceptul navei Joint Support Ship HNLMS Karel Doorman, construită anterior tot ȋn şantierul gălăţean. Nava de aproximativ 180 de metri lungime va avea un deplasament de circa 20.000 de tone, un echipaj standard compus din 75 de membri şi poate găzdui la bordul său ȋncă 85 de persoane. Pe lângă spaţiul pentru combustibil şi muniţie destinate aprovizionării altor nave, nava dispune de spaţii suficiente pentru mai multe elicoptere şi douăzeci de containere.
Īncepând cu anul 1999, Șantierul Naval Damen Galați a livrat peste 400 de nave clienţilor din întreaga lume (printre acestea, 30 de nave militare construite pentru 13 ţări diferite, inclusiv ţări membre ale NATO și UE).
Citește și: Separatiştii ruşi anunţă cucerirea în întregime a portului Mariupol. Asediul a durat peste o lună